Provincie Friesland

Europese projecten in de kijker
Provincie geeft kijkje in de keuken

Op vrijdag 13 mei kunnen alle Friezen kennis maken met de Europese projecten van Fryslân. Op deze dag presenteert de provincie projecten die tot stand komen met geld van de Europese Unie. Dat zijn internationale projecten waar meerdere regio's uit verschillende landen aan samenwerken. De provincie wil zo laten zien hoe zij internationaal samenwerkt.

Tussen 10.00 en 15.00 uur kan het publiek zich op het provinciehuis aan de Snekertrekweg 1 onder andere laten informeren over Cradle to Cradle Islands. In dit project werken tien Noordzee-eilanden samen om duurzaam en zelfvoorzienend te worden. Zo willen ze hun eigen water en energie opwekken door nieuwe technieken toe te passen. De bezoekers kunnen kennis maken met verschillende Cradle to Cradle producten. Ook kunnen ze testritten maken met duurzame voertuigen. Er staan twee elektrische auto's, een aardgasauto, elektrische fietsen en een Vrachtfiets klaar.

Ook kunnen de bezoekers alles te weten komen over Netzwerk Toekomst. Met dit grensoverschrijdende project willen Noord-Nederland en Noord-Duitsland het toerisme in deze regio versterken. De webportal www.opvakantieinhetnoorden.nl of www.erholungimnorden.de ontsluit bijvoorbeeld allerlei informatie over toeristische trekpleisters in het gebied. Of men kan kennis maken met Sigma for Water, een project om nieuwe meren en moerasgebieden te realiseren. Die meren en moerassen moeten de gevolgen van toekomstige klimaatsverandering opvangen. Ze dragen bovendien bij aan een betere kwaliteit van water en milieu.

WISLE
Om 10.00 uur opent gedeputeerde Sjoerd Galema de kijkdag en lanceert hij de nieuwe internetcommunity WISLE. Op dit interactieve webplatform kunnen partners in Cradle to Cradle Islands kennis en ervaringen delen en kunnen ook andere belangstellenden participeren.

Europese Kijkdagen
De Europese Kijkdagen zijn een landelijk initiatief en vinden plaats op 13, 14 en 15 mei. Op www.europaomdehoek.nl staat welke projecten waar te bekijken zijn.