Politie Noord- en Oost Gelderland

|     |Zeddam - Op heterdaad betrapt bij diefstal velgen         |

De politie heeft donderdag 12 mei een 27-jarige man uit Ulft aangehouden voor diefstal van velgen bij een leegstaand pand aan de Oude Doetinchemseweg in Zeddam. De man is op heterdaad betrapt nadat een oplettende getuige de politie alarmeerde.


Het incident is rond 11.30 uur bij de politie gemeld. Een getuige zag een verdachte auto bij het leegstaande pand geparkeerd staan. Daarnaast zag hij ook een onbekende man op het persceel lopen. De gealarmeerde politie trof de man bij de auto aan. Er bleken velgen uit de nabijgelegen schuur weggenomen te zijn. Deze werden in de auto van de man aangetroffen. De man is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. De politie maakt proces-verbaal op.


2011064506

|     |Doetinchem - Veelpleger aangehouden                       |

De politie heeft donderdag 12 mei een 30-jarige Doetinchemmer, die geregistreerd staat als veelpleger, aangehouden voor winkeldiefstal.


De politie kreeg in de middag meerdere meldingen van winkeliers die de man gesignaleerd hadden. Bij een parfumerie aan de Hamburgerstraat is hij door winkelpersoneel betrapt op diefstal van een flesje parfum. Daarna is hij door de politie aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij is ingesloten. Hij bleek in de week daarvoor ook al twee keer te zijn aangehouden voor winkeldiefstal. De man is nu in verzekering gesteld en vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. De politie maakt proces-verbaal tegen hem op.


2011064645

|     |Harreveld - Diefstal groot tuingereedschap                |

In de nacht van woensdag op donderdag 12 mei is bij twee woningen aan de Landstraat in Harreveld divers groot tuingereedschap, zoals een zitmaaier en een bladblazer, gestolen.


De diefstallen werden de volgende ochtend door de bewoners ontdekt en gemeld. Bij één woning werd de deur van een schuur geforceerd om het gereedschap weg te kunnen nemen. De politie heeft de diefstallen in onderzoek.


2011064444 en 2011064445

|     |Doetinchem - Inbraak fotostudio                           |

Bij een fotostudio aan de Transportweg in Doetinchem is in de nacht van donderdag op vrijdag 13 mei ingebroken. Er zijn vermoedelijk ondermeer computers gestolen.


De inbraak werd rond 01.00 uur door de alarmcentrale gemeld. Een deur van het pand was geforceerd om binnen te komen. Agenten hebben samen met een politiehond het pand nog gecontroleerd, maar helaas in het pand geen verdachten meer aangetroffen. Een getuige attendeerde de agenten op een verdacht voertuig wat er vlak na de inbraakmelding vandoor gegaan was, met enkele inzittenden, waarvan er één een bivakmuts leek te dragen. De politie kreeg de bewuste auto daarna snel in het vizier en zette de achtervolging in. Helaas liepen de snelheden al snel dermate hoog op dat de politie de verdachte auto uit het oog verloren is. Omliggende korpsen zijn nog geattendeerd op de auto en gevraagd naar het voertuig uit te kijken, maar de auto is niet gevonden. De politie heeft de inbraak in onderzoek.


2011064837


EINDE BERICHTEN

-----------------------

(





(



---- --
|     |Politie waarschuwt voor onveilig vervoer                  |

Het eind van de sportcompetities en het begin van de zomer staan voor de deur. Winnende teams worden vaak op platte wagens achter een landbouwtrekker door het dorp gereden of jongeren worden tijdens hun zomerkamp bij een dropping in de laadbak van een vrachtwagen vervoerd. Dit brengt bepaalde veiligheidsrisico's met zich mee en is officieel verboden. Onder bepaalde voorwaarden wordt een vergunning verstrekt. De politie wijst organisatoren van dergelijke ritten op hun aansprakelijkheid wanneer men dit zonder vergunning doet en er zich een ongeval voordoet.


Je team is kampioen geworden bij het voetbal, het zwemmen of de korfbal en de kampioenen worden gehuldigd. Ondermeer in de Achterhoek wordt dan vaak spontaan een landbouwtrekker met platte wagen geregeld om de 'kanjers' door het dorp te rijden. Straten lopen uit en men juicht de kampioenen toe.


Tijdens Pinksteren, zeker met goed weer, stromen de campings vol en wordt er misschien wel een dropping georganiseerd. Ditzelfde gebeurt ook vaak tijdens zomerkampen. Men kruipt in de open- of gesloten laadruimte van een vrachtauto of bedrijfsbus of zelfs een aanhangwagen daarvan, en gaat op pad.


Risico's

Waar vaak onvoldoende aan gedacht wordt, is de veiligheid van de passagiers. Men zit opeen gepakt op de platte wagen of in de laadruimte en er zijn niet of nauwelijks mogelijkheden om je ergens aan vast te pakken. Om veiligheidsredenen en om ongelukken te voorkomen mag de bestuurder op een dergelijke wijze zonder vergunning geen personen vervoeren. Als er ongelukken gebeuren dan is hij volgens de geldende wetgeving aansprakelijk.


Ontheffing

De wegbeheerder, meestal de gemeente, kan ontheffing verlenen aan dergelijk vervoer, maar dat is aan strikte regels gebonden. Zo moet men een deugdelijke zitplaats op de wagen hebben en zijn er regels over de aantallen passagiers die erop plaats nemen. De bestuurder moet die ontheffing bij zich hebben en aan de politie kunnen tonen.


De politie zal bij overtreding proces-verbaal opmaken en wil met dit bericht aandacht vragen voor de veiligheid van de te vervoeren passagiers.


EINDE BERICHT

-----------------------

(





(



---- --