Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid

Den Haag, 12 mei 2011

Kamervragen van de leden Dikkers en Timmermans (beiden PvdA) over het gegeven dat seksueel geweld tegen vrouwen in Congo veel vaker voorkomt dan tot dusver werd aangenomen

aan de minister van Buitenlandse Zaken


* Bent u bekend met het onderzoek van het American Journal of Public Health waaruit blijkt dat in Congo meer verkrachtingen voorkomen dan waar ook ter wereld? NRC- 11 mei 2011 48 verkrachtingen per uur


* Wat is uw reactie op het gegeven dat deze cijfers 26 keer zo hoog zijn als de statistieken van de VN over seksueel geweld tegen vrouwen in Congo?


* Kunt u aangeven welke door Nederland gefinancierde activiteiten/projecten bijdragen aan het tegengaan van seksueel geweld tegen vrouwen in Congo? Zijn er specifieke NGO's die Nederland financiert die bijdragen aan het tegengaan van seksueel geweld in Congo?


* Kunt u aangeven of deze projecten in gevaar komen gezien uw voornemen om Congo van de landenlijst te halen? Zo ja, wat zijn de precieze gevolgen van uw wijziging in beleid?


* Deelt u de mening dat er maatregelen getroffen moeten worden om tegen deze terreur van geweld een halt toe te roepen? Zo ja, op welke wijze gaat u, dan wel in EU verband, hier gehoor aan geven?


* Kunt u aangeven of u bereid middelen beschikbaar te stellen om vrouwen in Congo te helpen indien zij slachtoffer worden van seksueel geweld? Indien niet, waarom niet?

PvdA-Voorlichting
Plein 2
Postbus 20018, 2500 EA Den Haag