Ingezonden persbericht


Persbericht Halt Nederland
Leiden, 12 mei 2011

Halt in 2010 - Jaar van vernieuwing

In 2010 is de Halt-straf vernieuwd en versterkt. Jongeren moeten standaard drie gesprekken voeren, een leeropdracht uitvoeren en - als er sprake is van een benadeelde partij - excuses aanbieden en schade vergoeden. Deze intensivering van de aanpak versterkt het leereffect voor de jongeren en het herstelkarakter van Halt. Ook de ouders worden actief betrokken: in 2010 zijn bij 95% van alle Halt-afdoeningen ouders betrokken geweest. Het eerste zichtbare resultaat van de nieuwe werkwijze.

In dit jaarbericht vindt u voorbeelden van de vernieuwingen in de praktijk: welke resultaten worden geboekt en de mening van samenwerkingspartners over het functioneren van Halt. De portefeuillehouder Jeugd van de politie Rotterdam-Rijnmond, Manuel Mulder, adviseert: 'Halt moet zijn succes beter uitdragen.' Met dit Jaarbericht volgen wij zijn advies op door zo concreet mogelijk het werk van Halt in beeld te brengen: zowel de repressie- als preventietaken.

Bovengrens en overlastgevende groepen
Het intensieve en consequente karakter maakt dat de vernieuwde Halt-afdoening ook geschikt is om jongeren die delicten plegen die 'boven de grens van Halt-waardig' gaan aan te pakken. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om lichte geweldsdelicten. Het Openbaar Ministerie is in 2010 de discussie hierover gestart Halt heeft KPMG een onderzoek laten doen naar de effecten die deze nieuwe doelgroep zou hebben op de Halt praktijk. Het blijkt dat de route via een Halt-afdoening voor de misdrijven substantieel goedkoper is én sneller verloopt dan de weg via het OM.

Een andere belangrijke vernieuwing is Flashback, een methodiek die het gedrag van hinderlijke en overlastgevende groepen jongeren aanpakt. Nieuw voor Halt en nog in ontwikkeling, ontstaan op verzoek van gemeenten die zich zorgen maken over de leefbaarheid in woonwijken.

Verwijzingen
Voor het derde jaar op rij is het aantal verwijzingen naar Halt gedaald. In 2010 zijn 18.069 jongeren naar Halt verwezen tegenover 21.122 in 2009. En hoewel deze terugloop zich in de gehele jeugdstrafrechtketen aftekent, bestaat de indruk dat het aantal jongeren dat Halt-waardige delicten pleegt, niet kleiner is geworden. Daarom analyseert de Halt-sector momenteel de oorzaken voor de afname van het aantal verwijzingen: is het het 'Salduz' arrest dat iedere verdachte recht geeft op een advocaat die de jongeren kan adviseren om te ontkennen en daarmee zijn gang naar Halt afsluit? Of is het de bureaucratie die maakt dat de agent op straat kiest voor het uitschrijven van een snelle bekeuring? Als de oorzaken bekend zijn, kan de sector maatregelen nemen.

Halt is uniek door de combinatie van repressie- en preventie-activiteiten. Juist het opereren op dit snijvlak zorgt voor een zeldzame kwaliteit en jongeren kunnen zonder 'litteken verder', zoals Manuel Mulder stelt.

Nieuwe directeur Halt Nederland
Met ingang van 15 mei jl. heeft Halt Nederland een nieuwe directeur: Arina Kruithof. Arina Kruithof is bestuurskundige en was vanaf 2005 was plaatsvervangend directeur van de directie Inburgering en Integratie op het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Zij was daar verantwoordelijk voor het programma Aanpak Marokkaans-Nederlandse risicojongeren dat onder haar aansturing tot stand is gekomen.

Tot onze spijt is de Toelichting Delicten uit het Jaarbericht weggevallen. Deze is als losse bijlage toegevoegd.