International Film Festival Rotterdam

International Film Festival Rotterdam

PERSBERICHT 13 mei 2011

Hubert Bals Fonds kiest 22 filmprojecten in voorjaarsronde

Steun voor Iraanse filmmaker Mohammad Rasoulof

Het Hubert Bals Fonds van het International Film Festival Rotterdam (IFFR) heeft tweeëntwintig filmprojecten gekozen die bijdragen ontvangen voor scenario-ontwikkeling, digitale productie, postproductie, distributie of workshops. In deze voorjaarsronde 2011 van het fonds gaat in totaal 302.500 euro naar filmprojecten in zestien landen in Azië, Afrika en Latijns-Amerika.

Een van de films die het HBF steunt is 'Good Bye' van de Iraanse filmmaker Mohammad Rasoulof. Deze film is ook geselecteerd in de sectie Un Certain Regard van het fillmfestival van Cannes. Over de bijdrage aan deze film zegt Hubert Bals Fonds Manager Iwana Chronis: "Zoals alle filmmakers die zo ongelooflijk moedig zijn om films te blijven maken onder moeilijke omstandigheden, verdient Mohammad Rasoulof onze steun om de urgentie van zijn situatie en om de kwaliteit van de film."

Het Fonds koos verder enkele filmmakers te steunen waarvan eerdere, internationaal succesvolle films ook met bijdragen van het HBF werden gerealiseerd. Het gaat om Adrian Biniez (GIGANTE, Uruguay), Ciro Guerra (LOS VIAJES DEL VIENTO, Colombia), Nicolás Pereda (VERANO DE GOLIAT, Mexico) en Hawa Essuman (SOUL BOY, Kenia). Essuman ontwikkelt haar nieuwe film 'Djin' waarin een slechts eenmaal per veertig jaar waaiende wind diepe verlangens tot leven wekt in de bewoners van een slaperige stad aan zee.

Daarnaast kiest het HBF voor projecten uit een nieuwe en veelbelovende generatie filmmakers. In deze ronde steunt het HBF speelfilmdebuten als THE BLUE WAVE by Zynep Dadak en Merve Kayan uit Turkije (hun korte film ON THE COAST werd vertoond tijdens IFFR 2010), STRANGE LOVE van de Indiase filmmaker Natasha Mendonca, winnaar van een Rotterdam Tiger Award voor Korte Film 2011) en OBLIVION VERSES van de Iraanse filmmaker Alireza Khatami.

Twee projecten uit de voorjaarsronde hebben al een langere verbinding met het IFFR. Zo ondersteunde het HBF de Braziliaanse film GIRIMUNHO van Helvécio Marins Jr. en Clarissa Campolina. GIRIMUNHO gaat over een vrouw die na de dood van haar man een nieuw leven zoekt en brengt de rijke, fantasievolle en magische universum van menselijke relaties tot leven. De Indonesische film POSTCARDS FROM THE ZOO van Edwin handelt over Lana die als drie-jarige in de dierentuin werd achtergelaten en opgevoed is door een giraffe-verzorger. De dierentuin is de enige wereld die ze kent. Op een dag arriveert een charmante tovenaar. Lana vindt voor het eerst liefde en is klaar om de dierentuin te verlaten.

Deze twee projecten tonen hoe het IFFR de complete artistieke en financiële ontwikkeling alsmede de premiere-vertoning van een film kan steunen. Beide ontvingen bijdragen voor scenario-ontwikkeling, werden toen internationaal gelanceerd als CineMart Projecten en krijgen nu bijdragen voor postproductie. Beide zullen naar verwacht worden vertoond tijdens het IFFR 2012.

Het Hubert Bals Fonds blijft verder filmmakers in Afrika op meerdere manieren actief ondersteunen. Het fonds kent opnieuw een Hubert Bals Fonds Award toe aan het beste project van de Durban FilmMart. Verder steunt het Fonds de IMAGINATION-workshop van Suka! Productions in Congo-Kinshasa en gaf het Fonds steun aan de distributie in meerdere landen in Zuidelijk Afrika van de speelfilm VIVA RIVA! van Djo Tunda Wa Munga (2010, Congo-Kinshasa).

Tenslotte, maar buiten deze voorjaarsronde, organiseren het Hubert Bals Fonds en het Jan Vrijman Fonds gezamenlijk de tweede jaargang van de Cinema Mundial Tour: veertien door beide fondsen ondersteunde speelfilms en documentaires reizen langs filmfestivals in meerdere landen in Midden- en Zuidelijk Afrika.

De volledige Hubert Bals Fonds selectieronde voorjaar 2011:

Postproductie of eindfinanciering:

Girimunho - Helvécio Marins Jr. & Clarissa Campolina - Brazilië

Good Bye - Mohammad Rasoulof - Iran

Neighbouring Sounds - Kleber Mendonça Filho - Brazilië

Postcards from the Zoo - Edwin - Indonesië

Verano - José Luis Torres Leiva - Chili

Digitale productie

Greatest Hits - Nicolás Pereda - Mexico

Strange Love - Natasha Mendonca - India

Scenario- en projectontwikkeling

El 5 de Talleres - Adrian Biniez - Uruguay

El abrazo de la serpiente - Ciro Guerra - Colombia

Beijing Time - Zhang Yuedong - China

The Blue Wave - Zeynep Dadak & Merve Kayan- Turkije

The Boda Boda Thieves - Donald Mugisha - Oeganda

Ciego - Fernando Zuber - Argentinië

Cyan Island - Weng Shou-ming - China

Djin - Hawa Essuman - Kenia

Humidity - Nikola Ljuca - Servië

Oblivion Verses - Alireza Khatami - Iran

The River's Bend - Felipe Bragança - Brazilië

Where Is My Home - Li Ruijun - China

Distributie

Viva Riva! (2010, Congo-Kinshasa) van Djo Tunda Wa Munga, distributie in meerdere (zuidelijke) Afrikaanse landen

Workshops/HBF Award

ImagiNations - Suka! Productions - Congo-Kinshasa


2e Durban FilmMart: HBF Award - Zuid-Afrika

(Einde overzicht)

Profiel van het Hubert Bals Fonds

Evenals CineMart is het Hubert Bals Fonds (HBF) onderdeel van het International Film Festival Rotterdam (IFFR). Het 41e IFFR heeft plaats van 25 januari tot en met 5 februari 2012. Nieuws over het IFFR, HBF of CineMart is het hele jaar door te vinden via www.filmfestivalrotterdam.com.

Het HBF is gespecialiseerd in het helpen bij de realisatie van opmerkelijke of urgente speelfilms van filmmakers in ontwikkelingslanden. Het Hubert Bals Fonds geeft bijdragen die vaak een cruciale rol blijken te spelen bij de realisatie van hun projecten. Hoewel het Fonds de financiële aspecten zorgvuldig bekijkt, blijven inhoud en artistieke waarde doorslaggevende factoren. Sinds het Fonds in 1988 werd opgericht zijn meer dan 900 projecten ondersteund van filmmakers uit Azië, het Midden-Oosten, Oost-Europa, Afrika en Latijns-Amerika. Ongeveer 80% van deze projecten werden gerealiseerd of zijn momenteel in productie. Het IFFR vertoont jaarlijks de nieuwe films die door het HBF zijn ondersteund. De door het festivalpubliek hoogst gewaardeerde HBF-film wordt onderscheiden met de Dioraphte Award van 10.000 Euro.

Het Hubert Bals Fonds ontvangt bijdragen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, van het Hivos Cultuurfonds, Stichting DOEN en Stichting Dioraphte.

Bijdragen en selectieronden

Het Hubert Bals Fonds heeft jaarlijks ruim 900.000 euro ter beschikking voor individuele bijdragen van maximaal 10.000 euro voor scenario- en projectontwikkeling, 20,000 euro voor digitale productie, 30.000 euro voor postproductie, 15.000 euro voor distributiekosten in het land van herkomst of 10.000 euro voor speciale projecten zoals trainingen en workshops. Daarnaast kent het fonds in enkele gevallen een HBF Award op internationale coproductiemarkten. De selectieronden hebben twee keer per jaar plaats en de deadlines voor aanvraag zijn 1 maart en 1 augustus.

(Einde persbericht)




International Film Festival Rotterdam