Gemeente Utrecht

Pastoor Schiltehuis terug in Zuilen

De originele gevelbelettering van het in 1979 afgebrande Pastoor Schiltehuis komt terug op haar oorspronkelijke locatie: op de gevel van buurthuis Zuilen. Als eerbetoon aan de in 1933 overleden pastoor en zijn goede werk, maar ook om de ontmoetingsfunctie en de activiteiten voor jong en oud van buurthuis Zuilen te benadrukken. Op maandag 16 mei onthullen Frits Lintmeijer (wijkwethouder Noordwest), Marie-Thérèse van Heteren-Hogenhuis (actief parochielid), Bep Pompe (achterneef van pastoor Schilte) en Riet Lenting (teammanager van Portes) de belettering en een informatiebord over het Pastoor Schiltehuis.

Waar nu buurthuis Zuilen staat, stond van 1935 tot 1979 het Pastoor Schiltehuis. Dit ontmoetingshuis brandde in 1979 af, maar de naam van de grondlegger die op de gevel stond, werd gered. Deze gevelbelettering heeft jaren gehangen in de opvolger van het parochiehuis, buurthuis Zuilen. Met medewerking van welzijnsorganisatie Portes krijgen de letters nu een prominente plek op de buitengevel en daarmee is het Pastoor Schiltehuis terug in Zuilen.

Filmvoorstellingen

Pastoor G.B.W. (Gerardus Bernardus Wilhelmus) Schilte stichtte in 1919 de St. Ludgerusparochie, met de St. Ludgeruskerk en de pastorie aan de Amsterdamsestraatweg. Hij was een vermogend man. Na zijn overlijden in 1933 werd, zoals bepaald in zijn testament, aan de St. Willibrordusstraat een parochiehuis gebouwd. Dit huis werd in 1935 in gebruik genomen en om de pastoor te eren, kreeg het zijn naam. Het Pastoor Schiltehuis werd intensief gebruikt, onder andere door de scouting en muziek- en buurtverenigingen uit Zuilen en Ondiep. Na de Tweede Wereldoorlog waren er elke zaterdagmiddag filmvoorstellingen voor kinderen. In de jaren zestig en zeventig werden instuifavonden gehouden voor jongeren en traden bands als Unit Gloria en The Outsiders op.

Werkgroep Directe Voorzieningen

Het plaatsen van de naam op de gevel van het buurthuis is een initiatief van de gemeente Utrecht in samenwerking met het Museum van Zuilen.