Gemeente Utrecht

PERSBERICHT

13 mei 2011

Raadsvergadering 12 mei

De raad stemde in zijn vergadering van donderdag 12 mei in met de aanbevelingen uit het Rekenkamerrapport Onderwijshuisvesting. De Rekenkamer onderzocht de uitvoering van de masterplannen onderwijshuisvesting voor het basis- en voortgezet onderwijs. Zij concludeert dat de uitvoering van de plannen niet op schema ligt door tekortkomingen in de voorbereidingen en de werkwijze. Verder stelde de raad de visie Voorveldse Polder vast.

De raad complimenteerde de Rekenkamer met het rapport en onderschreef de conclusie dat de doelen helderder kunnen en moeten. Het benodigde budget voor de masterplannen is door de gemeenteraad in de loop der jaren flink opgehoogd omdat de kosten als gevolg van extra wensen hoger en boven de normen uitvielen. Het college had de aanbevelingen uit het rapport al eerder onderschreven.

De VVD diende een amendement in, mede ondertekend door het CDA, SP, Stadspartij Leefbaar Utrecht, Trots op Nederland en de ChristenUnie, om de raad in de jaarlijkse voortgangsrapportage over de masterplannen beter te informeren over de doelstellingen en kosten van projecten waarbij de gemeente meer doet dan volgens de norm moet. Het amendement en het raadsvoorstel zelf kregen de unanieme steun van de raad. De raad nam op een voorstel van de VVD ook het besluit, om de geheimhouding, met uitzondering van een aantal bedragen en bijlagen, op te heffen van een Rekenkamerbrief over het Gerrit Rietveldcollege. Een motie van de VVD, SP, Stadspartij Leefbaar Utrecht en Trots om terug te komen op afspraken met de Willibrordstichting over de verdeling van de kosten rond de nieuwbouw van het Gerrit Rietveldcollege, haalde het niet.

Visie Voorveldse Polder
De raad stelde de visie Voorveldse Polder vast. De visie voor de Voorveldse Polder maakt onder andere een uitbreiding van het tennispark met enkele banen mogelijk. Tennisvereniging Iduna wilde ook graag een opblaashal voor de winterperiode, maar andere gebruikers van de Voorveldse Polder zijn hier tegen gekant.

De VVD diende een amendement in, samen met PvdA, CDA, Stadspartij Leefbaar Utrecht en de ChristenUnie, om in de visie de mogelijkheid voor een hal nog open te laten. Zij meenden dat een hal het groene karakter van het park niet aantast en intensiever gebruik van de tennisbanen mogelijk maakt. GroenLinks, D66, de SP en Trots op Nederland vonden een hal een te grote belasting voor het park en zij vonden het compromis dat nu was gesloten (wel uitbreiden, geen opblaashal) prima. Het amendement werd nipt verworpen met 22 stemmen tegen en 21 stemmen voor. De visie werd unaniem vastgesteld.

De raad kwam niet toe aan de behandeling van de Beleidsvisie Wmo (individuele voorzieningen) en een actuele motie van D66 "handen af van de Wob (Wet openbaarheid van bestuur)". Deze worden voor een volgende raadsvergadering opnieuw geagendeerd.