Gemeente De Wolden


Persbericht







Zuidwolde, 13 mei 2011


Beheersen van tekorten, werken aan ambitie
College De Wolden presenteert Kadernota 2012 aan gemeenteraad

Het college van burgemeester en wethouders van De Wolden heeft de Kadernota 2012 aangeboden aan de gemeenteraad. Hierin vraagt het college aan de raad om de financiële kaders voor de programmabegroting 2012 vast te stellen. De Wolden is een financieel gezonde gemeente, maar ook zij komt door onder andere rijksbezuinigingen onder een ander financieel gesternte terecht. Daarnaast is De Wolden een gemeente met veel ambities. Op voorstel van het college gaat de gemeenteraad keuzes maken om zo een tekort van 1,2 miljoen euro in 2015 te voorkomen.

Tekort en ambities
Het college heeft in opdracht van de gemeenteraad in eerste instantie gekeken naar een bezuinigingsbedrag van 1,6 miljoen euro. Dit bedrag valt bij verdere uitwerking vier ton lager uit. Wethouder Henk Lammers geeft aan dat het tekort mede veroorzaakt wordt doordat de economische crisis een wissel trekt op de maatschappij. "Ook in onze gemeente zijn de effecten zichtbaar. Naast de rijksbezuinigingen ontvangt de gemeente bijvoorbeeld meer aanvragen voor uitkeringen. Er zijn meer mensen werkloos en doen een beroep op ons. Dat betekent meer uitgaven voor de gemeente." Bovendien brengen de ambities uit het collegeprogramma 2010-2014 en de zogeheten Politieke Termijnagenda van de raad extra kosten met zich mee.

Anders besteden
De gemeente wil een deel van het beschikbare geld anders besteden en waar het kan, bezuinigen of zorgen voor meer inkomsten. De Kadernota is opgebouwd uit twaalf programma's waaronder 'Bestuur en organisatie', 'Economische zaken en plattelands-ontwikkeling', 'Cultuur en Sport' en 'Toerisme en recreatie'. Daarin zijn de speerpunten en plannen van de gemeente benoemd. De gemeenteraad krijgt daarbij per programma de vraag voorgelegd of het met de voorgestelde ambities en financiële dekking kan instemmen.

Actieve en betrokken gemeente
De Wolden is een gemeente die - ondanks de aanstaande bezuinigingen - haar bedrijfsvoering en financieel beleid op orde heeft. Dat is ook te zien in de dagelijkse praktijk. Er wordt hard gewerkt aan veel verschillende plannen. Bijvoorbeeld op het gebied van landschapsontwikkeling, de inrichting van burgerparticipatie, diverse centrumplannen en dienstverlening. Het actief en betrokken bezig zijn met de leefomgeving blijft een belangrijk uitgangspunt.

Overige speerpunten
Binnen de Kadernota is naast het maken van financiële keuzes sprake van een aantal belangrijke hoofdpunten uit het collegeprogramma, zoals deregulering en administratieve lastenverlichting, aanpak van overlast waarbij ook inwoners een rol krijgen, herijking van het kwaliteitsniveau van het openbaar gebied, accommodatiebeleid en de dorpsvisies.

Uitvoering projecten
Ook is er in de Kadernota aandacht voor uitvoering van de projecten. Er wordt hard gewerkt aan een aantal grote projecten, zoals de ontwikkeling van brede scholen in Zuidwolde, het onderhoud van de bruggen en wegen, het aanleggen van fietspaden langs bijvoorbeeld de Oshaarseweg en de Meppelerweg, uitvoering van een veiliger N48, de realisatie van de volgende serie dorpsvisies, en het Julianaplein in Zuidwolde.

Onzekerheden
Op dit moment speelt bij alle gemeenten de besluitvorming over het Bestuursakkoord met het Rijk. Op donderdag 26 mei bespreekt de gemeenteraad van De Wolden dit in zijn vergadering. De uitkomsten van dit akkoord - gebaseerd op de stemming van alle gemeenten -  in combinatie met de gevolgen van de uitkeringen sociale zaken en de WSW vormen een onzekere schakel in het huishoudboekje van De Wolden. Ook is het bedrag van het Gemeentefonds - de belangrijkste inkomstenbron voor de gemeenten - nog niet bekend.

In gesprek met Dorpsbelangen
Woensdag 25 mei spreekt de gemeenteraad met de Verenigingen voor Dorpsbelangen over de Kadernota. Het realiseren van ambities en daarnaast bezuinigingen hebben effecten op de dorpen. Hoe kijken de dorpsvertegenwoordigers hiernaar? En wat heeft in hun ogen een hoge en wat een lage prioriteit in het eigen dorp? Onder andere deze vragen komen aan de orde in de verschillende gespreksgroepen. De zo verkregen input kunnen de raadsfracties betrekken bij hun oordeelsvorming over de Kadernota. Dit jaarlijkse overleg over de kadernota is vastgelegd in het convenant van de gemeente met de Verenigingen voor Dorpsbelangen.

Meer informatie
De gemeenteraad behandelt de Kadernota op donderdag 9 juni opiniërend en op donderdag 16 juni besluitvormend. Het document is vanaf 13 mei in te zien in het gemeentehuis en na te lezen op dewolden.nl.