Gemeente Utrecht

Winnaars Nationale Evenementenprijzen 2011 bekend

De winnaars van de Nationale Evenementenprijzen 2011zijn vanmiddag bekend gemaakt. Utrecht werd Evenementenstad van het Jaar. Utrecht werd door de jury getypeerd als stad met een consistent evenementenbeleid waar het culturele beleven continu vernieuwd wordt. Drie Utrechtse evenementen, te weten Le Guess Who, In Vervoering en de Culturele Zondag Utrecht Danst vielen eveneens in de prijzen.

De Nationale Evenementenprijzen worden sinds 2001 uitgereikt aan evenementen en festivals in diverse categorieën. De prijzen zijn bedoeld om kwaliteit, innovatie en professionaliteit te stimuleren. De jury van de Nationale Evenementenprijzen bestaat uit deskundigen uit en rond de evenementenbranche.

Evenementenstad van het jaar

Voor de categorie Evenementenstad van het Jaar worden alle gemeenten die enigszins actief zijn op het gebied van evenementen beoordeeld. Er wordt gekeken naar resultaten in aantal en omvang, naar innovatie, beleid, evenementenregelingen, budgettering, promotioneel effect, mediabereik. Utrecht doet mee sinds 2005 en is één keer eerder Evenementenstad van het Jaar geworden, in 2007. Vorig jaar was Utrecht tweede, achter Den Haag.

"Het beleid in Utrecht is steeds innoverend, nieuwe initiatieven worden ondersteund, men werkt klimaatscheppend en er is voldoende budget, maar men weet wel te kiezen", aldus het juryrapport. De prijs heeft betrekking op het afgelopen jaar. Hoogtepunten in 2010 waren onder meer 25 jaar Festival aan de Werf, 30 jaar Nederlands Film Festival, de 60e Singelloop, het Rietveldjaar, de viering van 100 jaar Scouting Nederland en de finish van de tweede etappe van de Giro d'Italia.

Drie Utrechtse evenementen in de prijzen

In diverse andere categorieën zijn prijzen uitgereikt. De Culturele Zondag Utrecht Danst behaalde de titel Leukste Stadsevenement. Le Guess Who werd derde in de categorie beste Stadspromotie Evenement Cultuur en In Vervoering kreeg een tweede plaats in de categorie Innovatieprijs.

Cultuur maakt Utrecht aantrekkelijk

Burgemeester Wolfsen nam de prijs Evenementenstad van het Jaar namens Utrecht in ontvangst: "We zijn erg blij met deze prijs. Festivals en evenementen leveren een prachtige bijdrage aan de profilering van Utrecht als stad van kennis en cultuur. Een gevarieerd cultureel klimaat maakt Utrecht een aantrekkelijke stad om te wonen, te werken, te studeren of te bezoeken. Cultuur is van belang voor de toekomst van onze stad en dat gaat verder dan het jaar 2018, waarin we Culturele Hoofdstad van Europa willen worden. Op deze plaats wil ik graag de vele mooie festivals en evenementen in Utrecht bedanken. Mijn felicitaties gaan speciaal uit naar de Utrechtse prijswinnaars van vandaag: Culturele Zondag Utrecht Danst, Le Guess Who en In Vervoering. Ik ben er bijzonder trots op dat we als stad vier prijzen winnen. Het is bovendien een opsteker voor de voorbereiding van de viering van 300 jaar Vrede van Utrecht in 2013."

De winnende Evenementenstad van het Jaar is het volgende jaar gaststad voor de prijsuitreiking. De uitreiking Evenementenstad van het Jaar 2012 vindt dus in Utrecht plaats.