Dierenvrienden roepen op om lidmaatschap Vogelbescherming op te zeggen


Dierenorganisaties roepen achterban op om lidmaatschap van Vogelbescherming en Natuurmonumenten op te zeggen

AMSTERDAM, 20110513 -- Comité Dierennoodhulp, Werkgroep Park en Fauna en Stichting 'Rechten voor al wat leeft' roepen via de sociale media dierenvrienden die lid zijn van de Vogelbescherming en van Natuurmonumenten op om hun lidmaatschap per direct schriftelijk op te zeggen en de organisaties aan te schrijven dat zij niet akkoord gaan met de overeenkomst die mede door hen in de zogenaamde Ganzen-8 gesloten is. De Vogelbescherming en Natuurmonumenten hebben in deze Ganzen-8 een overeenkomst gesloten waarin zij akkoord zijn gegaan met het jaarlijks doden van ruim 100.000 grauwe ganzen in de zomer.

Exoten en boerenganzen zijn in dit akkoord geheel vogelvrij verklaard. Een organisatie die in plaats van vogels te beschermen akkoord gaat  met het wreed vermoorden van  ruim 100.000 ganzen en die zelfs het lef heeft om in een persbericht te doen voorkomen dat er dankzij haar minder ganzen worden geschoten is deze naam niet langer waardig!

Behalve dat het buitengewoon wreed is zal het massaal doden van de ganzen niet tot een structurele verlaging van de populatie leiden. Ganzen kunnen zich relatief snel voortplanten. Zolang er niets aan de omstandigheden met betrekking tot broedmogelijkheden en voedselaanbod wordt gedaan, zullen daardoor dode ganzen gewoon vervangen worden door nieuwe. In een gezamenlijk persbericht zeggen deze twee zogenaamd vogel- en natuurminnende organisaties trots te zijn op het resultaat. Het afknallen van ruim 100.000 ganzen vinden ze van lef getuigen omdat ze daarmee hun nek uitsteken. Ze zeggen de pijn te voelen van de maatregelen. Helaas is niets minder waar; deze organisaties zullen geen greintje pijn gaan voelen. In tegenstelling tot de ruim 100.000 grauwe ganzen, waarvoor zij het doodvonnis hebben getekend. Doordat deze dieren zeer hechte banden met elkaar hebben gaan ook de ganzen waarvan de partner wordt doodgeschoten een moeilijke en verdrietige tijd tegemoet.

 

Het is ongelofelijk dat De Vogelbescherming en Vereniging Natuurmonumenten deelnemen aan een coalitie Ganzen-8 waaraan ook de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging deelneemt en klaarblijkelijk de dienst uit maakt. Het massaal doden van ganzen heeft niets met het duurzaam omgaan met de ganzenpopulatie te maken en met het zogenaamde uitgangspunt van het akkoord dat Nederland een echt ganzenland is en dat zij er welkom zijn, zoals gesuggereerd wordt door de Ganzen-8.





Comité Dierennoodhulp, Stichting Rechten voor al wat leeft, Werkgroep Park en Fauna