Arbeidsintegratie en geld voor Europa tegen nieuwe crisis


Onderscheidend instrumentarium in aanvulling op sturing via de rentestand is van groot belang

HOOFDDORP, 20110513 -- Verdere integratie van de arbeidsmarkt in Europa en verruiming van de Europese budgetten zijn nodig om een nieuwe eurocrisis te voorkomen. De huidige rentepolitiek van de Europese Centrale Bank (ECB) alleen is daarvoor ontoereikend. Dat stelt Jan-Just Meerman CFA, Chief Investment Officer bij Wilgenhaege Vermogensbeheer B.V. te Hoofddorp vandaag in een opiniestuk in het FD.

De visie van Meerman wordt gesteund door prof. dr. A. (Arnoud) W.A. Boot, hoogleraar ondernemingsfinanciering en financiële markten aan de Universiteit van Amsterdam. "Onderscheidend instrumentarium in aanvulling op sturing via de rentestand is van groot belang. Alleen zo kan specifiek bij individuele landen worden ingegrepen om oververhitting aan te pakken. Die mogelijkheden schieten nu tekort," aldus Boot in een reactie.

Meerman wijst in zijn artikel op de stijgende inflatie als gevolg van het economisch herstel in de Eurozone. Als reactie daarop heeft de ECB onlangs de rente verhoogd van 1 naar 1,25 procent. Maar door de enorme onderlinge verschillen tussen diverse landen in de Eurozone is het de vraag of de inflatie en inflatieverwachtingen daarmee te sturen zijn. Sterker, het is volgens Meerman onmogelijk om uniforme monetaire beslissingen te nemen die goed uitpakken voor alle landen. Hij pleit daarom voor verdere integratie van de arbeidsmarkt. En meer geld voor ‘Europa’.

Volgens Wilgenhaege CEO Jerry Langelaar neemt Meerman met zijn visie een voorschot op de toekomst. "De Europese Unie is na de tweede wereldoorlog opgericht en sindsdien is er gemeenschappelijke wetgeving op Europees niveau gekomen, zijn grenscontroles ingeperkt en hebben we een gemeenschappelijke munt ingevoerd. Maar het blijft een losse verzameling van landen. Om van Europa een hechte economische mogendheid te maken, is het nu zaak dat we ons ook ‘groot’ gaan gedragen."

Zie het opiniestuk ‘Voorkomt de renteverhoging van de ECB een nieuwe crisis?’: http://www.fd.nl/artikel/22154588/instrumentarium-ecb-niet-voldoende

//einde bericht