Drie Nederlandse Drekraces voor Olympisch kampioen Brimin Kipruto

Persbericht van Global Sports Communication

De Keniaan Brimin Kipruto neemt de komende maanden deel aan drie Drekraces. De Gouden medaille-winnaar van de 3000 meter Steeplechase op de Olympische Spelen van Peking is momenteel in Nederland ter voorbereiding van het WK Atletiek in het Zuid-Koreaanse Daegu. Naast zijn normale trainingprogramma neemt hij onder andere deel aan het Regionaal Kampioenschap op 14 mei in Sintjohannesga en het Open Nederlands Kampioenschap op 2 juni in Kamerik. "Het is niet mijn ambitie om een Drekrace te winnen, maar ik verwacht me tussen de top te kunnen handhaven", aldus de Keniaan.

In Nederland worden jaarlijks honderd Drekraces georganiseerd. Een Drekrace (een samenstelling van het Nederlandse woord 'drek' en het Engelse woord 'race') is een intensieve hardloopwedstrijd over een natuurlijk en ongeprepareerd parcours van ongeveer vijf kilometer. Deelnemers moeten meerder obstakels -in de vorm van smalle, maar bij voorkeur brede sloten- overwinnen. De Drekrace is een variant op Cross Country, een tak van sport die door veel atleten wordt gebruikt als voorbereiding op het baanseizoen.

Steeplechase in oervorm
Kipruto is momenteel actief aan het trainen in Nederlandse weilanden. De 25-jarige atleet heeft een indrukwekkend cv. Hij won meerdere medailles bij grote internationale wedstrijden, waaronder een zilveren medaille bij de Olympische Spelen van 2004 in Athene en de allereerste gouden medaille tijdens de wereldkampioenschappen atletiek in 2007 in Osaka. Zijn grootste prestatie kwam echter in 2008. Tijdens de Olympische Spelen van 2008 in Peking eindigde hij met een tijd van 8.10,34 voor de Fransman Mahiedine Mekhissi-Benabbad en landgenoot Richard Mateelong op de 3000 meter Steeplechase. Kipruto: ,,Het is een hele andere trainingsvorm dan dat ik in Kenia ben gewend, maar ik ben overtuigd van de voordelen. De barrières zijn vergelijkbaar met mijn tak van sport en bovendien zijn het klimaat en de omgeving ideaal om het uithoudingsvermogen goed te testen".

Kipruto is als atleet verbonden aan de Global Sports Communication. Manager Jos Hermens was degene die de atleet kennis liet maken met de Drekraces. Hermens: "Drekraces hebben veel overeenkomsten met Steeplechase, zowel qua afstand, maar ook qua hindernissen. Voordeel van een Drekrace is dat er fysiek veel wordt gevraagd van de deelnemers en het parcours geheel natuurlijk is. Geen horden en waterbakken, maar weilanden en sloten. Het is daarom een soort oervorm van de Steeplechase."
Steeplechase
De steeplechase (ook wel hindernisloop of steeple genoemd) is een atletiekonderdeel, bestaande uit een hardloopwedstrijd van 3000 meter, waarbij per ronde van 400 meter vijf maal over een balk gesprongen wordt. Een van de balken is uitgerust met een waterbak. Deze waterbak ligt meestal aan de binnenzijde van de piste, is op zijn diepste punt 90 cm diep en is zo'n 3,6 m lang.

Links:
http://www.globalsportscommunication.nl



Razende Robot Reporter