Gemeente Eersel


Brainport-regio toont mobiliteit van de toekomst

Publiek van harte welkom tijdens Automotive Week 2011 Van 14-22 mei 2011 vindt in de Brainport-regio rond Eindhoven en Helmond de Automotive Week 2011 plaats, met als thema Building the future in mobility. De hele week vinden tal van evenementen plaats die bezoekers meenemen naar de nabije toekomst van automobiliteit Zo staat de ontwikkeling van coöperatief rijden centraal tijdens het Cooperative Driving Weekend. Publiek is op zondag 15 mei van harte welkom om bij experimenten op de snelweg A270 mee te kijken hoe met coöperatief rijden onder meer files kunnen worden verminderd en schoner kan worden gereden. Tijdens Helmond Classic Car op zondag 22 mei kan het publiek meereizen langs 125 jaar autotechnologie. Naast een grote hoeveelheid tentoongestelde classic cars zijn er tentoonstellingen over de geschiedenis van de elektrische auto en alternatieve brandstoffen als biobrandstoffen.

Cooperative Driving Weekend: coöperatief rijden houdt verkeer in beweging
De komende jaren zal het verkeer wereldwijd fors toenemen. Nieuwe ontwikkelingen zijn nodig om het verkeer in beweging te houden, (spook)files te verminderen en de veiligheid, duurzaamheid en het rijcomfort te verbeteren. Eén van de oplossingen is coöperatief rijden. Tijdens het Cooperative Driving Weekend op 14 en 15 mei laten een drietal unieke experimenten op de A270 bij Helmond de nieuwste ontwikkelingen zien op het gebied van coöperatief rijden. Op zondag 15 mei is het publiek van harte welkom de experimenten bij te wonen. Het gaat bij de experimenten vooral om samenwerken en communicatie, tussen autoâs onderling en tussen autoâs en de infrastructuur aan de zijkant van de weg. Speciaal voor de experimenten is de A270 het weekend van 14 en 15 mei afgesloten voor verkeer en is het viaduct Beekstraat over de A270 in Nuenen ingericht als publiekstribune. Vanaf het viaduct zijn de experimenten goed te bekijken. Er zijn informatiestands over coöperatief rijden, toelichtingen op de experimenten door gidsen en de mogelijkheid voor kinderen en volwassenen de opgedane kennis over coöperatief rijden te testen. Om het viaduct te bereiken en het publieksprogramma bij te wonen rijden er gratis Automotive Week bussen vanaf de stations Helmond CS en Eindhoven CS. Gezien de verwachte belangstelling dienen bezoekers zich vooraf aan te melden voor het gratis publieksprogramma. Aanmelden kan op www.automotiveweek.nl .

Helmond Classic Car brengt 125 jaar automotive technologie in beeld Niet alleen de toekomst maar ook de geschiedenis van automotive technologie krijgt aandacht tijdens de Automotive Week. ECMD / NCAD organiseren samen met de Rotary Helmond-regio op zondag 22 mei het evenement Helmond Classic Car. Op de High Tech Automotive Campus wordt middels een tentoonstelling de ontwikkeling van de autotechnologie vanaf eind 19e eeuw getoond. Deze tentoonstelling, georganiseerd door het Nederlands Centrum voor Autohistorische Documentatie (NCAD), bestaat uit decenniatijdpleinen met classic cars waarlangs de bezoeker een reis door de tijd maakt en de ontwikkeling van de auto decennium na decennium kan volgen. Daarnaast zijn er tentoonstellingen over de geschiedenis van de elektrische auto, over alternatieve aandrijvingen, zoals de gasturbine en de âwankelmotorâ en over alternatieve brandstoffen zoals waterstof en biobrandstoffen. In de binnenstad van Helmond, die geheel wordt afgesloten voor het verkeer, worden op verschillende plaatsen "landenpleinen" opgebouwd, waar per autoland de in die landen geproduceerde historische, klassieke èn bijzondere voertuigen worden tentoongesteld. Voor een gecombineerd bezoek is er een gratis busverbinding tussen de High Tech Automotive Campus en het centrum van Helmond.

Brainport-regio week lang het international podium voor slimme mobiliteit
Naast de publieksevenementen vinden er tijdens de Automotive Week verschillende internationale vakevenementen plaats waarmee de Brainport-regio een week lang het internationale podium is voor de nieuwste technologische ontwikkelingen op het gebied van slimme mobiliteit. Ook is er voor scholieren die interesse hebben in automotive technologie op zaterdag 21 mei de Automotive DAY waar zij kennis kunnen maken met de praktijk van diverse automotive opleidingen op verschillende niveaus.

Meer informatie: www.automotiveweek.nl
Â