Hoogheemraadschap Delfland



Neem een kijkje in de wereld van droge voeten

Tijdens de Molen- en Gemalendag wil het Hoogheemraadschap van Delfland bewoners meenemen in de wereld van droge voeten. Bent u nieuwsgierig hoe wij in dit laagelegen stukje Nederland veilig kunnen wonen en werken, bezoek dan op zaterdag 14 mei de molens en gemalen van Delfland. Tussen 10:00 en 16:00 uur kunnen bezoekers een aantal van deze waardevolle en ingenieuze objecten van dichtbij bekijken.

Groeneveldse molen Stel, u loopt naar de supermarkt en voelt plotseling uw voeten nat worden. Voor u het weet staat het water in de straat tot boven uw enkels. U zou vreemd opkijken. Gelukkig is dit geen realiteit want van overtollige regenwater merken we meestal weinig doordat het wordt afgevoerd naar de Nieuwe Waterweg of Noordzee. Met zes boezemgemalen en ruim 195 poldergemalen werkt Delfland 24 uur per dag aan droge voeten voor inwoners. Tijdens de Molen- en Gemalendag geven medewerkers van het Hoogheemraadschap van Delfland uitleg over de manier waarop deze objecten worden ingezet om inwoners te beschermen tegen wateroverlast.

Vis bij Delfland meer dan welkom

Het klinkt misschien gek, maar gemalen en vissen hebben veel met elkaar te maken. Gemalen in het water kunnen namelijk de weg naar voortplanting- en opgroeigebieden voor vis belemmeren. De Molen- en Gemalendag bij Delfland staat daarom op zaterdag 14 mei in het teken van de internationale Vismigratiedag. Het hoogheemraadschap laat geïnteresseerden, jong én oud, graag kennismaken met de wereld van gemalen en vissen. U kunt zien welke obstakels zij tegenkomen, maar ook hoe waterschappen ze kunnen helpen om gemakkelijker hun paai- of leefgebied te bereiken. In het bijzonder gemaal Hoekpolder in Rijswijk en gemaal drs. P.H. Schoute in Den Haag zijn een bezoekje waard. Bij deze gemalen wordt extra aandacht besteed aan de werkzaamheden van Delfland voor het passeerbaar maken van gemalen voor vis.

De volgende molens en gemalen zijn te bezichtigen:
* Gemaal Hoekpolder en de Schaapweimolen, Molenwetering in Rijswijk
* Groeneveldse molen, Woudseweg 186 in Schipluiden
* Gemaal Oude Nieuw Broekpolder, Zweth 1, Kwintsheul
* Gemaal Van de Oude polder van Pijnacker, Overgauwseweg 1, Pijnacker
* Gemaal drs.P.H. Schoute, Kranenburgweg, Den Haag
* Schiegemaal, Geervlietstraat 50, Schiedam
* Wippersmolen, Wipperskade in Maassluis