Vlaamse Overheid

Zwijnaarde: Fasewissel in weekend 14/16 mei 2011

Heraanleg E17 tussen Deinze en Zwijnaarde: Fasewissel in weekend 14/16 mei 2011

Vlaamse overheid

donderdag 5 mei 2011

Op 15 mei 2011 start een nieuwe fase in de heraanleg van de E17 tussen Deinze en Zwijnaarde. In deze fase wordt het wegdek tussen de op- en afritten De Pinte en Deinze in de richting van Kortrijk volledig vervangen. Verkeer richting Kortrijk zal drie versmalde rijstroken hebben en verkeer richting Antwerpen twee. Alle op- en afritten van complex De Pinte gaan in deze fase dicht voor het verkeer.

Van 7 mei tot fasewissel op 15 mei: één extra rijstrook richting Antwerpen
Aangezien de werkzaamheden op de rijrichting Antwerpen goed opschieten, kan het agentschap tussen 7 mei en de fasewissel in het weekend van 14-16 mei één extra rijstrook openstellen richting Antwerpen.

Verkeerssituatie volgende fase
Verkeerssituatie nacht 14-15 en 15-16 mei In het weekend van 14 mei wordt de snelweg voorbereid op de fasewissel. Alle verkeer moet op de rijrichting Antwerpen gebracht worden en daarvoor moeten de markeringen en signalisatie grondig wijzigen. Vanaf vrijdagavond 22u tot zaterdagmorgen 6u zal het verkeer in beide richtingen slechts één rijstrook ter beschikking hebben. In de nacht van zaterdag op zondag zullen dat er twee zijn. Op zondagmorgen gaat de nieuwe verkeerssituatie in voege.

Verkeerssituatie vanaf 16 mei
Om op een veilige en efficiënte manier te werken zal alle verkeer via een doorsteek in de middenberm op de rijrichting Antwerpen gebracht worden. Richting Kortrijk blijven er drie versmalde rijstroken, richting Antwerpen zal het verkeer terug over twee versmalde rijstroken gestuurd worden.

Complex De Pinte: volledig dicht
Alle op- en afritten van het complex De Pinte gaan tijdens deze fase dicht. Omleidingen kunt u raadplegen op www.wegenenverkeer.be/E17. Nu de afrit De Pinte vanuit Antwerpen dicht gaat, stelt het Agentschap de afrit van de E40 naar de N60 tijdelijk terug open. Zo kan het verkeer vanuit Brussel (E40) en vanuit Antwerpen (E40) efficiënt omgeleid worden.

Wat gebeurt er in deze fase?
In de vorige fase is het wegdek heraangelegd tussen complex Deinze en complex De Pinte in de richting van Antwerpen. Nu gebeurt net hetzelfde in de andere rijrichting. Ook hier wordt het volledige wegdek opgebroken tot op de fundering. Daarna komt er een nieuwe fundering en toplaag in beton.

Minder hinder

De verkeerssituatie blijft dezelfde als in de vorige fase. Het Vlaams Verkeerscentrum verwacht vertragingen op de E17 in de spitsuren in beide richtingen. Richting Kortrijk wordt vooral hinder verwacht in de avondspits, richting Antwerpen vooral in de ochtendspits. Op de omleidingroute N35-N60 wordt eveneens verkeershinder verwacht. Om de hinder tot een minimum te beperken, zijn volgende maatregelen van kracht:

* Op de werf wordt continu gewerkt: 24u op 24u en 7 dagen op 7.
* Het Vlaams Verkeerscentrum plant samen met de collega's in het buitenland omleidingen op lange afstand.
* Om ongevallen in de staart van de file te voorkomen, zijn er filedetectieborden. Zij waarschuwen bestuurders op hoeveel meter de werf/de file begint.

Veiligheid langs de werf: flitscontroles Ter hoogte van de werf geldt een snelheidsbeperking van 70 km/u. Dit is nodig voor de veiligheid van de weggebruikers en die van de wegarbeiders op de werf. Het agentschap roept bestuurders dan ook op om hun snelheid aan te passen. De wegpolitie blijft flitscontroles uitvoeren tijdens de werkzaamheden.