Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

14 mei: Nationale molen- en gemalendag

Publicatiedatum : 10 mei 2011

Gemaal Leemans in de Wieringermeer is vernoemd naar de hoofdinspecteur-generaal van Rijkswaterstaat ir. W.F. Leemans. Hij was in zijn tijd de meest gezaghebbende waterbouwkundige van Nederland.

Zaterdag 14 mei is het Nationale Molen- en Gemalendag. Iedereen is van harte welkom op de molens en gemalen die in heel Nederland voor het publiek zijn opengesteld. In Hollands Noorderkwartier - Noord-Holland boven het Noordzeekanaal - openen drie gemalen hun deuren tussen 10.00-16.00 uur. Medewerkers van het hoogheemraadschap zijn aanwezig om uitleg te geven. Daarnaast zijn enkele molens geopend.

Gemaal Leemans

Liefhebbers voor motoren kunnen terecht bij gemaal Leemans, Noorderdijkweg 24, Den Oever. Om 10 uur wordt daar de gerestaureerde oude Kromhout-gloeikopmotor weer officieel opgestart. Verder zijn op het terrein bij het gemaal diverse oude dieselmotoren, onder meer uit de calamiteitenvoorraad van het hoogheemraadschap, tentoongesteld.

In de werkplaats naast het gemaal is een tentoonstelling met film over de geschiedenis van het gemaal Leemans, een van de twee gemalen die zorgden voor de drooglegging van de Wieringermeer. Natuurlijk kan ook het gemaal zelf worden bezocht.

Gemaal Beetskoog

Wie een gemaal wil `beleven' komt zaterdag naar dieselgemaal Beetskoog, Beetskoog-kade 2 te Oudendijk. Voormalig beheerder Berend Eikenaar toont u met veel plezier de werking van het gemaal en vertelt over de historie ervan.

Het gebouw van gemaal Beetskoog is een ontwerp van het befaamde ingenieursbureau De Wit uit Amsterdam en stamt uit 1877. Het gebouw bood eerst onderdak aan een stoommachine met vijzel. Maar sinds 1910 staat er een eencilinder Brons-motor opgesteld. De eenvoudige, maar daardoor niet kapot te krijgen motor, is een uitvinding van Jan Brons (1903). Zonder brandstofpomp en verstuiver loopt de motor op dieselolie. Samen met de eveneens onverwoestbare Stork-centrifugaalpomp is het een zeldzaam voorbeeld van vroeg twintigste-eeuwse bemalingstechniek van Nederlands fabrikaat. Dit unieke cultuurgoed staat op de provinciale monumentenlijst.

Molens open

Ook drie van de negentien molens van HHNK zijn zaterdag geopend:
* de Grebmolen, molenaar Bas Sloten, van 10.00 tot 16.00 (Molenweg 1, Schoorldam);

* de Groenveldse molen, molenaar Fred Prins, van 10.30 tot 16.00 (Groenveldsdijk 12, Groenveld);

* de LQ, molenaar Johan Rentenaar, van 10.00 tot 16.00 (Molenweg 2, Burgervlotbrug).

Zondag gaat de Veenhuizermolen open. Molenaar Herman Mulder assisteert zaterdag namelijk in gemaal Leemans. Zondag heeft Herman de Veenhuizermolen van 10.30 tot 16.00 uur open (Veenhuizerkade 3, Heerhugowaard).

Vismigratie bij gemaal De Helsdeur

Bij gemaal De Helsdeur, Nieuwe Werk 56, Den Helder kunt u kennis maken met de wondere wereld van de stekelbaars en de (glas)alen. Want dit gemaal is deze dag open in het kader van de vismigratiedag. Medewerkers en onderzoekers van het hoogheemraad-schap en medewerkers van sportvisserijfederatie Noordwest Nederland vertellen het publiek er alles over. Opgesteld in bakken staan daar de migrerende vissen op u te wachten. Ook wordt om vaste tijdstippen het (monitorings)net geleegd om te laten zien dat er ook werkelijk vissen het gebied van HHNK binnen willen.