Ingezonden persbericht


Persbericht

Requiem van Verdi als
afscheidsconcert van chef-dirigent Michel Tabachnik

Groningen, 2 mei - Het Noord Nederlands orkest (NNO) zal op zaterdag 14 mei afscheid nemen van zijn chef-dirigent Michel Tabachnik. Het hoogtepunt op deze avond is het Requiem van Verdi. Bij Tabachniks aantreden in 2005 stond dit ook op het programma, en daarmee is de cirkel rond.

Verdi Requiem

Het Requiem van Verdi is geschreven ter nagedachtenis van de Italiaanse schrijver Alessandro. Met het bouwen van de gigantische constructie van deze mis begon Verdi echter niet zoals te verwachten bij het begin, maar bij het eind! Al vijf jaar eerder had hij het Libera Me gecomponeerd. Dit was naar aanleiding van het overlijden van Rossini in 1868. Dit is het Requiem van de heftigste uitbarstingen en de meest intieme fluisteringen. Vooral het Dies Irae doet u de rillingen over de rug lopen. Een prachtig programma kortom, waarmee Michel Tabachnik zal vlammen zoals we van hem gewend zijn.

Michel Tabachnik

Michel Tabachnik heeft gedurende zes seizoenen het orkest gediend, op een hoog peil gebracht en bij het orkest en publiek grote indruk gemaakt met zijn visie en interpretaties. Tabachnik is een niet alleen een topdirigent, maar ook een componist van formaat. Bij het NNO heeft Tabachnik veel indruk gemaakt met zijn krachtige visie op het grote romantische repertoire. onvergetelijk zijn zijn uitvoeringen van Mahler- en Brucknerssymfonieën. Veel lof hebben we onder zijn leiding geoogst met Blauwbaards Brucht van Bartok en natuurlijk met de uitvoeringen van Ives' Universe Symphony en Scriabins l'Action Prealable in de prestigieuze Parijse concertzalen Salle Pleyel en Cité de la Musique. En dan waren er buiten ons werkgebied nog de mooie concerten in het Concertgebouw, De Doelen en Vredenburg. Andere hoogtepunten waren de indrukwekkende vertolkingen van zijn eigen muziek. Als vurig pleitbezorger van hedendaagse composities heeft hij ons orkest en ons publiek weten te imponeren en inspireren. Zijn concerten met ons zullen niet snel worden vergeten. In de toekomstige jaren zullen we Michel Tabachnik een aantal weken per jaar terugzien al 'honorary' dirigent.

ZuidamAdam-Interludes
VerdiRequiem

DirigentMichel Tabachnik
SopraanEvelina Dobracheva
MezzosopraanIrina Tchistyakova
TenorVsevolod Grivnov
BasHarry Peeters
KoorNNCK, inst. Louis Buskens

do 12 mei| Leeuwarden| De Harmonie| 20.15 uur*| vanaf ¤ 22,50 www.harmonie.nl | 058 233 02 33

za 14 mei| Groningen| De Oosterpoort| 20.15 uur*| vanaf ¤ 20,50 www.de-oosterpoort.nl | 050 368 03 68 | Nog enkele plaatsen beschikbaar

zo 15 mei| Rotterdam| De Doelen| 19.30 uur| vanaf ¤ 26,- www.dedoelen.nl | 010 - 2171717


* Gratis inleiding één uur voor aanvang concert. In de Oosterpoort om 19.00 uur

DirigentMichel Tabachnik
ZuidamAdam-Interludes
VerdiRequie
Het laatste van de zeven delen van het requiem, het "Libera me", componeerde Verdi in 1869 als eerste, vier jaar eerder dan de rest van de muziek. Dit was naar aanleiding van het overlijden van Rossini in 1868. Dertien componisten zouden een bijdrage leveren aan een muzikaal monument voor de grote componist Rossini, maar dit kwam nooit van de grond. Het door Verdi geschreven deel bleef in een la liggen totdat in 1873 Alessandro Manzoni overleed. Manzoni was een literaire grootheid die zich, net als Verdi, had ingezet voor de nationale onafhankelijkheid van Italië. Verdi verafgoodde de schrijver en was ziek van verdriet toen deze overleed. Hij begon direct aan een requiem voor Manzoni en voltooide dit een jaar later. Verdi had bij de voorbereiding van de eerste opvoering zelf alle touwtjes in handen. Hij organiseerde zelf het orkest, het koor en de solisten en regelde zelfs de publiciteit. Bovendien bepaalde hij door middel van akoestische tests hoogstpersoonlijk welke kerk in Milaan het meest geschikt zou zijn. Exact een jaar na Manzoni's dood vond de première van Verdi's grootse schepping plaats in de kerk van San Marco in Milaan. Solisten en orkest kwamen van de Scala van Milaan, er waren ca. 120 zangers aanwezig. De maestro zelf dirigeerde het werk. Het werk maakte op de toehoorders een overweldigende indruk en een paar dagen later werd het werk nogmaals uitgevoerd in de Scala te Milaan. Daarna vonden uitvoeringen plaats in Parijs, Londen en Wenen. Door heel Europa voerde de triomftocht van Verdi's Requiem, tot op de dag van vandaag

Het Noord Nederlands Orkest
Het Noord Nederlands Orkest (NNO) heeft wortels in het jaar 1862, toen het Orchest der Vereeniging De Harmonie werd opgericht als onderdeel van sociëteit De Harmonie. In 1926 ging het orkest zelfstandig verder als Groninger Orchest Vereeniging. In 2012 viert het NNO het150-jarig bestaan van een orkest met Groningen als standplaats. Het NNO kan dus als het oudste nog bestaande symfonieorkest van Nederland gezien worden. Het NNO is tevens het grootste regionale symfonieorkest in Nederland. Het orkestverzorgt zo'n 140 concerten per seizoen in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe en op belangrijke podia in de rest van Nederland, waaronder het Concertgebouw in Amsterdam en De Doelen in Rotterdam. Het NNO treedt ook regelmatig in het buitenland, zoals in 2007 in Salle Pleyel en Cité de la Musique in Parijs en in 2009 in Perugia, Italië, tijdens het 64e Festival Sagra Musicale Umbra. Het NNO is geregeld re beluisteren tijdens radio-uitzendingen en heeft de afgelopen jaren diverse CD's op gerenommeerde labels uitgebracht die in de vakpers enthousiast zijn ontvangen.

De programmering van het orkest onderscheidt zich door durf en originaliteit. In elk seizoenprogramma zijn cross-overs te vinden met andere muziekstijlen - zoals jazz en popmuziek - naast bijzonder samengestelde programma's van barok tot 21e-eeuws. Daarnaast organiseert het NNO samen met diverse partners elk jaar een festival rond een prominente, hedendaagse componist. Sinds 2000 hebben internationaal gelauwerde componisten als Terry Riley, Arvo Pärt, Hans Werner Henze, Wolfgang Rihm, Sir Harrison Birtwistle, Heiner Goebbels en Sofia Gubaidulina, Philip Glass, Laurie Anderson, Michael Nyman en Steve Vai. Groningen aangedaan. Het NNO werkte in het verleden met vooraanstaande dirigenten zoals Jean Fournet, Charles de Wolff, Franz Paul Decker, Alain Lombard, Sergiu Comissiona, Richard Dufallo, Nikolai Alexeev, Jan Willem de Vriend, Jacques Mercier, Susanna Mälkki, Alexander Vedernikov en Viktor Liberman, die van 1997 tot 1999 chef-dirigent van het NNO was. Sinds 2005-2006 is Michel Tabachnik chef-dirigent van het orkest. Vanaf seizoen 2011-2012 is Stefan Asbury de nieuwe chef-dirigent van het NNO.

Volg het NNO
Volg het NNO en zijn ontwikkelingen online via facebook, twitter, linkedIn of Hyves.

{Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht