Ingezonden persbericht


10 mei 2011

Persbericht

Eerste Eetbaar Rotterdam Filmfestival

Drijvende tuinen, moestuinen op het dak en supermarkten die alleen lokale producten verkopen: de nieuwe stadsboeren komen in beeld.

Aanstaande zaterdag 14 mei van 14.30 - 19.00 uur is het eerste filmfestival over stadslandbouw en eten uit de stad in LantarenVenster. Stadslandbouw gaat over het kweken van groente en fruit in de stad, van tomatenplantje tot professioneel boeren. De inspirerende films en discussies gaan over voedsel uit de eigen omgeving en wat dat betekent voor de duurzame toekomst van de stad. Het festival start met een minitalkshow: gasten uit landbouw, onderzoek en stedenbouw vertellen vanuit hun praktijk.

Er zijn bijzondere films te zien die ook internationaal de aandacht trekken: The Urbal Fix en Fresh zijn voor velen de motor achter nieuwe ontwikkelingen over stadslandbouw. Stadslandbouwer Bas de Groot en Ariane Lelieveld van ARIquitectura laten in met korte films en discussies hun visie op praktijk en ondernemerschap van stadslandbouw zien. Jan Willem van der Schans, voorloper op het gebied van stadslandbouw is samensteller en presentator van het programma over ontwerp, beleid en innovatie.

Eetbaar Rotterdam nodigt bezoekers uit om met elkaar in contact te komen, kennis uit te wisselen en spannende nieuwe mogelijkheden te onderzoeken. Jan Willem van der Schans, senior researcher aan de universiteit van Wageningen en en Bas de Groot, stadslandbouwer Uit Je Eigen Stad, zijn discussieleiders en samenstellers van het programma.

Eetbaar Rotterdam verzamelt kennis en ervaring over stadslandbouw. Door deze te verbinden vormt de vereniging een netwerk waarin lokale initiatieven elkaar versterken. Volg Eetbaar Rotterdam op twitter: @eetbaarrdam en via #ERFF. Op facebook: Eetbaar Rotterdam.

Voor meer informatie: www.eetbaarrotterdam.nl/filmfestival en www.lantarenvenster.nl/36-2239-Eetbaar_Rotterdam_Filmfestival

Programma
Eerste blok: 15.00 uur

De THE URBAL FIX van de landschapsarchitect Tom Bliss gaat over de nieuwe relatie tussen de stad en het land. Het is een pleidooi voor stadslandbouw als structurele verankering van productief groen in het hart van de stad. Zijn de steden, in tijden van klimaatverandering, uitputting van natuurlijke hulpbronnen en financiële crisis, onderdeel van het probleem of onderdeel van de oplossing?

Verzamelprogramma I

Consumenten nemen de regie voor het voedselsysteem in eigen hand; ondernemende stadslandbouwers en hun praktijk en technische innovatie bij voedselproductie. Het programma geeft een doorkijk naar de toekomst en de rol van de stadsbewoner hierin. Special guests: Sietz Leeflang, oprichter van De 12ambachten en 50 jaar actief in de duurzaamheidsbeweging; Annelies Kuiper, Dakboerin en student biologisch dynamische landbouw aan de Warmonderhof; Tycho Vermeulen, onderzoeker bij de Universiteit Wageningen Glastuinbouw; Philip van Antwerpen, de grootste tomatenteler van Nederland en voormalig bestuurslid van Pura Natura.

Tweede blok: 17.00 uur

FRESH van Ana Sofia Joanes.

FRESH portretteert stadslandbouwer en activist Will Allen, in 2010 door TIME benoemd als een van de 100 meest invloedrijke personen; duurzaam landbouwer Joel Salatin, bekend uit van het boek The Omnivore's Dilemma van Michael Pollan; en David Ball, supermarkteigenaar in Kansas City die zijn winkel elke dag bevoorraad met producten van locale leveranciers.

Verzamelprogramma II

Zijn de problemen in de stad en in de voedselvoorziening groot genoeg of juist te groot om een structurele doorbraak van stadslandbouw te realiseren? Stadslandbouw belooft een rol te kunnen spelen als bron van vers voedsel voor de stad, voor sociale interactie en als motor voor duurzame gebiedsontwikkeling. De korte films slaan een brug tussen de belofte en de praktijk. Internationale ervaringen worden vertaald naar de situatie in Nederland en Rotterdam

Special guests: Roel Vollebregt, directie voorzitter AM vastgoed; Wies Sanders, stedenbouwkundige en directeur Architectuur Film Festival Rotterdam; Jan van der Schans, directeur Com.Wonen, Koen Westhoff, directeur gebiedsontwikkeling, Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam.

De toegang per film of verzamelprogramma is ¤ 8,50. Voor houders van een Groenpas en leden van Eetbaar Rotterdam ¤ 7,00 per programmaonderdeel. Kinderen kunnen een kinderfilm bezoeken. LantarenVenster presenteert voor dit festival twee dagschotels tegen een voordelig tarief. De films zijn Engels gesproken en hebben geen ondertiteling.



Ingezonden persbericht