FNV Bondgenoten

FNV zit na vervolgoverleg op één lijn


* 14-05-2011

* Webredactie

* 1 reacties

De Federatieraad van de FNV heeft gisteren in een vervolgoverleg gesproken over de volgende stappen in het pensioenoverleg. Afgelopen maandag was duidelijk dat er nog verschillen lagen tussen bonden die nader rekenwerk vereisten. Dat rekenwerk heeft nu tot een gezamelijke oplossing geleid.

Er is gekozen voor een optimale zekerheid, zodat mensen bij benadering weten welk inkomen ze hebben na pensionering. Dat vindt FNV Bondgenoten erg belangrijk. Daarbij is het ook van belang dat de koopkracht (door indexatie van je pensioen) op peil blijft.

Eén pensioenmodel

In een constructief overleg is gekozen voor één pensioenmodel waarin wordt uitgegaan van een hoge zekerheidsmaat, dichtbij de huidige. Daarbij gaat de FNV uit van het huidige stelsel en een daaraan aangepast toetsingskader. De fondsen hebben wel de vrijheid te kijken, hoe ze precies met het evenwicht tussen zekerheid en koopkracht omgaan. Dat is nu ook zo.

Geen verwarring

Voordeel van één pensioensysteem en één toetsingskader is, dat geen verwarring ontstaat, zeker als mensen van baan en dus pensioenfonds wisselen. Voordeel van een systeem lijkend op het huidige is, dat je tot nu toe opgebouwde pensioenrechten en rechten die je in het aangepaste systeem opbouwt, bij elkaar houdt.

Verder uitwerken

Een werkgroep, bestaande uit pensioendeskundigen en cao onderhandelaars die zitting hebben in de grote pensioenfondsbesturen, zullen de richting die samen is afgesproken de komende tijd nader uitwerken. Dat vergt nog wel wat werk.

Daarmee is de FNV weer op één lijn en dat biedt perspectieven voor een kwalitatief goed en toekomstbestendig pensioensysteem, dat de juiste mix biedt van zekerheid en koopkracht.

De echte strijd

Nu de eenheid in de FNV is hersteld, geeft dat kracht om de echte strijd aan te gaan: die met de werkgevers en het kabinet. Zij moeten hun bijdrage leveren om een goed, eerlijk en zeker pensioen voor iedereen mogelijk te maken.

Werkgevers en werknemers zijn in de pensioenfondsen samen verantwoordelijk voor een goed pensioen. De pensioenpremie kan niet meer stijgen omdat we steeds ouder worden, maar wél als de beleggingsopbrengsten tegenvallen. Werkgevers moeten daaraan meebetalen, maar ze willen zich daaraan onttrekken. FNV Bondgenoten gaat de bedrijven in, om een zeker en eerlijk pensioen op te eisen.

Naast de afspraken die nodig zijn voor een goed pensioensysteem, moet het kabinet het mogelijk blijven maken dat mensen nog steeds kunnen stoppen vanaf 65 jaar met een fatsoenlijke AOW, ook al krijgen zij dan een `strafkorting' van 6,5 procent. Dat kan door de AOW te laten stijgen met de verdiende lonen. Dat is onze eis. En de lager betaalden moeten kunnen blijven rekenen op ouderenkortingen, maar die wil het kabinet juist afbouwen. Dat kan absoluut niet, en is voor de FNV breekpunt in het pensioenakkoord.