Watersportverbond - KNWV

Zendmast Trintelhaven blijft stoorzender

vrijdag 13 mei 2011

Al jaren zijn er klachten over schade aan apparatuur aan boord van schepen die een bezoek brengen aan Trintelhaven, gelegen aan de dijk Enkhuizen-Lelystad. De beschuldigende vinger wordt daarbij gewezen naar de zendmast op deze haven. Ook afgelopen jaar waren er opnieuw klachten.

Het Watersportverbond is daarover in overleg met de autoriteiten en hoort graag recente positieve en negatieve ervaringen van
watersporters, die deze haven bezochten.

Regelmatig klachten
Het âdossier zendmast Trintelhavenâ is dik. Een aantal jaren geleden waren er regelmatig klachten; schippers meldden schade aan navigatie- of communicatieapparatuur, er was soms sprake van vreemde
verschijnselen of geluiden aan boord en soms was er ook persoonlijk letsel als metalen onderdelen of stagen plotseling heet werden.

Door de verhalen die de ronde deden, gingen steeds meer schepen Trintelhaven - om begrijpelijke redenen - mijden. Daarmee ging een aantrekkelijk vaardoel op het IJsselmeer verloren.

Maatregelen
Op basis van de klachten zijn indertijd maatregelen genomen om de overlast te beperken. Zo is de zender afgeschermd en zijn er borden geplaatst waarbij schepen gewaarschuwd werden voor de mogelijke risicoâs. Daardoor werd het lange tijd betrekkelijk stil.

Overlast voorkomen
Vorig jaar was het echter opnieuw mis, toen de watersportvereniging Lelystad met haar openingstocht naar Trintelhaven ging. Voor het Watersportverbond de aanleiding om opnieuw met de autoriteiten om de tafel te gaan. Doel is om de overlast te voorkomen, zodat schepen weer veilig gebruik kunnen maken van Trintelhaven.

Ervaringen van bezoekers
Ten behoeve van het overleg met de overheden hoort het
Watersportverbond graag meer recente positieve en negatieve ervaringen van schippers die Trintelhaven bezochten. Zij kunnen contact opnemen met Frank Jibben, bij voorkeur per e-mail via
frank.jibben@watersportverbond.nl of anders telefonisch via
030-7513703.