Oprichting Utrechts platform voor levensbeschouwing en religie


Zaterdag 14 mei 13.00 – 17.00 uur ‘het vorstelijk complex’, prinses christinalaan 1 (zuilen) samen voor een waarde(n)vol utrecht

UTRECHT, 20110504 -- Op zaterdag 14 mei a.s. vindt de eerste bijeenkomst plaats van het Utrechts platform voor levensbeschouwing en religie (uplr), in het ‘Vorstelijk Complex’ te Zuilen. Aan een dergelijk overleg ontbrak het tot nog toe in onze stad. Het initiatief wordt gedragen door moslims, hindoes, humanisten, joden en christenen, en hun diverse organisaties. Bijna tweehonderd plaatselijke instellingen zijn uitgenodigd om zich te laten vertegenwoordigen op de startbijeenkomst. Zo komt een netwerk van levensbeschouwelijke en religieuze instellingen en organisaties in beeld, dat een waarde(n)volle bijdrage kan leveren aan de kwaliteit van de stedelijke samenleving.

Twee sprekers zullen voor stimulerende openingsredes zorgen: Theo de Wit, hoogleraar aan de Universiteit van Tilburg, en Abdelmajid Khairoun , bestuurder van de Omar Al Farouk moskee in Overvecht en voorzitter Nederlandse Moslimraad (NMR). Daarna is er ruimte voor onderlinge ontmoeting; dit onderdeel wordt vormgegeven m.m.v. docenten van de Hogeschool Utrecht. Ook wordt de website van het UPLR getoond en presenteren studenten van de Hogeschool Utrecht hun onderzoeksresultaat over de mogelijkheden van het Platform. De burgemeester van Utrecht, Mr. A. Wolfsen zal een slotwoord spreken. De deelnemers aan de bijeenkomst kunnen - voor de borrel van 17.00 uur – nog van instemming en betrokkenheid blijk geven (‘wij tekenen ervoor’).
 
 Centraal staat een startnotitie waarin is uitgelegd waar het Platform voor staat, wat men wil, en wat men gaat doen. Kort samengevat: samenleven in verscheidenheid en gelijkwaardigheid, met respect voor eigenheid, zoeken naar verbondenheid, bruggen bouwen, samenwerking, bevorderen van vrede, verdraagzaamheid en solidariteit, een plek bieden voor ontmoeting, onderlinge steun en actie. Wat het platform wil is de kennis over levensbeschouwing en religie verbreden, onderlinge dialoog stimuleren, betrokkenheid bij de samenleving versterken, en gesprekspartner zijn voor plaatselijke overheid en politiek. Daarbij wordt nauw aangesloten bij bestaande initiatieven in de stad. Met name geldt dit voor de ‘Utrecht principles’, opgesteld voor de herdenking van 300 jaar Vrede van Utrecht in 2013. Als taak ziet het Platform o.a. : de aangesloten organisaties en instellingen stimuleren met elkaar in gesprek te gaan, steun verlenen aan initiatieven van anderen, debatten en projecten organiseren , gezamenlijk optreden om tolerantie te beschermen, en adviezen geven aan instanties en organisaties over het omgaan met levensbeschouwelijke en religieuze pluriformiteit .
 





Ingezonden persbericht