Socialistische Partij Amsterdam

SP Amsterdam :: Actie en fractienieuws

Falende Osira-bestuurders hoeven niet naar huis

14-05-2011 * Het SP-voorstel om consequenties te verbinden aan het wanbeleid van de oude Raad van Bestuur van Osira werd helaas niet gesteund door de grote partijen in de gemeenteraad. SP-raadslid Maureen van der Pligt: "Amsterdam heeft de kans laten liggen om zich uit te spreken tegen de bestuurders die er een puinhoop van gemaakt hebben. Het is jammer dat GroenLinks en de PvdA ons voorstel niet steunen om de cliëntenraad te helpen de Raad van Bestuur en Raad van Toezicht verantwoordelijk te stellen voor het gevoerde wanbeleid, terwijl deze partijen dat in de Tweede Kamer wel hebben gedaan." Maureen van der Pligt
In de raadsvergadering werden de inspectierapporten over Osira en de SP-enquête besproken. Net als de SP kwam de inspectie tot het oordeel dat de Osira groep zwaar onder de maat presteerde. Dit niet door wanprestaties van het personeel op de werkvloer, maar vooral door het falende bestuur en het door de Raad van Bestuur gevoerde beleid. Zo is het 4 miljoen euro kostende onderzoek naar invoering van zogeheten stopwatchzorg nu de prullenbak in verdwenen. Van der Pligt: "Daar zij wij natuurlijk heel blij mee, maar de verantwoordelijken voor die 4 miljoen verspilling van geld voor de zorg voor onze ouderen zitten nog steeds met een dik salaris op hun oude plek."

Alle aandacht voor de slechte zorg in de stad bij Cordaan en nu ook bij Osira heeft ook een positieve kant. Het onderwerp leeft in de gemeenteraad, en andere partijen willen nu ook met verbetervoorstellen komen. Zo is er een voorstel aangenomen om te komen tot een Amsterdamse zorgnorm. Ook komt er een plan van aanpak voor de opleiding en werving van nieuw personeel. Van der Pligt: "We zijn blij dat medewerkers en cliënten mogen meebeslissen over de toekomstige zorgnorm. Uit ons onderzoek bleek dat medewerkers, cliënten en familieleden nergens gehoord werden als zij met verbetervoorstellen kwamen. Het is goed dat de raad dit nu wil verbeteren, nu wordt tenminste één van onze aanbevelingen overgenomen."

Van der Pligt ziet dit als een tussenstap: "Dat we nog niet klaar zijn met het aannemen van deze motie moge duidelijk zijn. Deze week heeft de SP Amsterdam een meldpunt voor AMSTA geopend. We kregen ook vanuit deze organisatie vele klachten binnen. Dit laat wel zien dat de echt grote veranderingen in de zorg nog moeten komen. We houden de druk nu op de ketel."