Socialistische Partij

SP Amsterdam :: Actie en fractienieuws

Boodschap voor aandeelhouders Nuon: u kunt gegraai stoppen

14-05-2011 * SP-Tweede Kamerlid Sadet Karabulut riep vandaag in Amsterdam Nuon-aandeelhouders op om het gegraai in de top te stoppen. De salarisverhoging van 70 procent voor de topman is "niet uit te leggen".
Sadet informeert aandeelhouders
Sadet Karabulut overtuigt aandeelhouders om tegen het topsalaris te stemmen

Al eerder stuurde SP-Kamerlid Paulus Jansen een brief aan de 70 Nederlandse gemeenten en provincies die samen 51 procent van de aandelen van Nuon bezitten. Nuon-topman Morelisse krijgt een salarisverhoging van 70 procent en komt uit op ¤750.000 per jaar - vier keer zo veel als de minister-president. Daarnaast ontvangt hij nog een compensatie van ¤724.000 voor inkomsten die hij bij zijn vorige werkgever Essent is misgelopen. De oproep van Jansen was duidelijk: gebruik uw stem als aandeelhouder om dit gegraai te stoppen.

grijp je rijk
Met een 'grijp je rijk'-spel vroeg Karabulut vandaag nogmaals aandacht voor deze oproep, bij de ingang van de aandeelhoudersvergadering. De reacties op de actie waren overwegend positief, volgens Karabulut: "Ik sprak een aantal aandeelhouders die de brief van Paulus bij zich hadden, en aangaven het ook niet te pikken." De provincies Friesland, Gelderland en Noord-Holland en de gemeente Amsterdam hadden al eerder aangegeven niet akkoord te gaan met het salarisvoorstel.

Karabulut: "Dit is gegraai ten top. De privatisering van energiebedrijven gaat ten koste van de duurzaamheid, de rekening voor consumenten blijft stijgen en nu dit gegraai. Allemaal redenen om die privatiseringen weer terug te draaien."