Ingezonden persbericht


Den Haag, 7 april 2011

Persbericht

Expert bijeenkomst: De uitbreiding van de EU en de lokale media

Zaterdag 14 mei, 13.00 - 16.00 uur
Trianon, Oudegracht 252, Utrecht
Voertaal: Nederlands

Op zaterdag 14 mei organiseert de Alfred Mozer Stichting (AMS) een bijeenkomst voor journalisten, studenten en belangstellenden over de uitbreiding van de Europese Unie (EU) en de relevantie voor de (lokale) journalistiek.

Met: Leon Marc (Ambassadeur van Slovenië), Kees Boonman (politiek journalist en politiek commentator), Hamit Karakus (PvdA wethouder en initiatiefnemer van de Polentop in 2009), Maja Nenadovic, (PhD kandidaat aan de afdeling Europese Studies,UvA), Jan Cremers (gastdocent aan het Amsterdam Instituut voor Arbeidsstudies en voormalig lid van het Europees Parlement) en Leen Vervaeke (Volkskrant journaliste, o.v.b.)

De uitbreiding van de EU is ook op lokaal niveau merkbaar. Sinds onder andere Polen, Bulgarije en Roemenië lid zijn geworden van de EU, komen steeds meer mensen uit deze landen naar Nederland om te werken. In de komende jaren zullen in principe ook de Balkanlanden lid worden. Wat weten burgers eigenlijk over deze landen? Lokale dagbladen en omroepen vormen een onmisbare schakel in de berichtgeving over de Europese Unie. Hoe wordt door journalisten over de toekomstige uitbreidingen gerapporteerd? Wat zijn de voor- en nadelen op lokaal niveau? Waar vind je relevante informatie over de EU-uitbreidingen en het integratieproces? In twee paneldiscussies zullen we dieper ingaan op deze vragen.

Achtergrondinformatie
Dit project vindt plaats in het kader van het PRINCE programma van de Europese Commissie, onder het project "The EU Enlargement Process: Open your mind and get involved! Awareness raising events in the area of future enlargement towards the Western Balkans in eight selected European countries". Het project heeft als doel EU burgers bekend te maken met de culturele en sociaal-politieke structuur van (potentiële) kandidaat lidstaten in de Balkanlanden en debat te stimuleren over de voor- en nadelen van de uitbreiding van de EU.

De Alfred Mozer Stichting is de internationale stichting voor democratisering in Oost- en Zuidoost-Europa. AMS organiseert regelmatig publieksbijeenkomsten in Nederland over onder andere de Europese uitbreiding. www.alfredmozerstichting.nl




Ingezonden persbericht