Stadsherstel Amsterdam


Persbericht Stadsherstels Oude Molen open tijdens Molendag

Waar: Zwarte Pad 30, Amsterdam

Wanneer: zaterdag 14 en zondag 15 mei 2011

Tijd: 12.00 tot 17.00 uur

Entree: gratis

Op zaterdag 14 en zondag 15 mei vindt de nationale Molendag plaats. Tijdens deze dagen is ook de gerestaureerde Akermolen te bezoeken. Het thee- en koffiehuis is geopend en zondag is er live muziek. Beide dagen wordt een documentaire over de historie en de restauratie van de molen getoond. Het fiets- en voetgangerspontje bij de molen vaart naar de overkant en bij de molen zijn diverse fiets- en wandelroutes verkrijgbaar.

Oude Molen
In de molen is een thee- en koffiehuis ingericht met een informatiepunt over de geschiedenis van de omgeving en de recreatieve en cultuurhistorische mogelijkheden in de nabijheid. Bijzonder zijn de oude molengangen die nog in de grond zitten en door een glazen vloer zichtbaar zijn gemaakt. Deze spectaculaire bezienswaardigheid is betaald door de Vereniging Vrienden van Stadsherstel.

Na een grondige voorbereiding werd eind 2008 begonnen met de restauratie. De molenstomp werd geschikt gemaakt om er een koffie- en theeschenkerij in te vestigen, in combinatie met een informatiepunt over de Groene AS, de Linie en Stelling van Amsterdam en de lokale (waterstaatkundige) geschiedenis. Het ontwerp van de restauratie van de molenstomp en de daarachter neergezette nieuwbouw is van architect Remco van Dam.

Nadat het lokale aannemersbedrijf D. Louman uit Lijnden de restauratiewerkzaamheden had afgerond, werd het koffie- en theehuis - dat de naam 'De Akermolen' kreeg - ingericht door de stichting De Vrije Geer, die de horecagelegenheid runt. Stichting De Vrije Geer ondersteunt en begeleidt mensen met een verstandelijke handicap bij wonen, werken en leren. Een aantal van hen is in het theehuis werkzaam.

Kom op de fiets!
Dankzij subsidie van de Stichting Mainport en Groen is er over de Ringvaart een pontverbinding gekomen, zodat ook bezoekers vanuit de Haarlemmermeer makkelijk bij de Akermolen kunnen komen en recreanten vanuit Osdorp gemakkelijk de groene routes in deze polder kunnen bereiken. Hiermee is de Akermolen een knooppunt en pleisterplaats in een uitgebreid recreatief netwerk geworden.

Nationale Molendag
In 1972 begonnen molenaars met de Nationale Molendag, de tweede zaterdag van mei. waarop zoveel mogelijk molens draaien. De Molendag is inmiddels uitgegroeid tot hét jaarlijkse molenevenement. Naast het draaien en malen met molens worden op een groot aantal molens allerlei activiteiten georganiseerd, van pannenkoeken bakken tot muziekfeesten. Ruim 700 molens nemen nu deel aan de Molendag en er worden gemiddeld meer dan 50.000 bezoekers ontvangen.

Geschiedenis
De Akermolen, werd gebruikt om de achterliggende Middelveldsche Akerpolder eerst te vervenen en later droog te houden. De wieken zijn na 1921 verdwenen toen een elektrisch gemaal de taak van de molen overnam. De molenstomp werd toen woning van de poldermeester. Daarnaast is de molen het laatste waterstaatkundige overblijfsel van de Linie van Amsterdam, de voorloper van de Stelling van Amsterdam. Na de aanleg van de Stelling werd de molen onderdeel van de schaduwlinie daarvan. Deze waterstaatkundige geschiedenis is in de molen nog goed af te lezen. De oude schepradgang en de vijzelgang - die ook konden worden gebruikt als inundatiegoot - zijn nog aanwezig. De overblijfselen ervan kunnen door de glazen vloer in het theehuis worden bekeken.

Stadsherstel Amsterdam NV
Stadsherstel Amsterdam (opgericht in 1956) is de grootste restaurerende organisatie van Nederland en zet zich in voor erfgoed, monumenten en cultuur. Stadsherstel is altijd op zoek naar de meest passende (her)bestemming van haar bezit, dat zij onderhoudt, beheert en verhuurt. De restauratieomzet bedraagt gemiddeld ¤ 10 miljoen per jaar. Staddsherstel is eigenaar van meer dan 500 panden in en rondom Amsterdam, variërend van woonhuizen tot kerken en industriële monumenten. Een aantal bijzondere panden verhuurt Stadsherstel voor o.a. congressen, lezingen, concerten en huwelijksvoltrekkingen via haar afdeling Exploitatie. De Vereniging Vrienden, met meer dan 2500 leden, ondersteunt al meer dan 25 jaar de restauratiewerkzaamheden van Stadsherstel.


Noot voor de redactie,

Stadsherstel Amsterdam