Nederlandse Omroep Stichting (NOS)


NOS uitzendingen op vrijdag 14, 15 en 16 mei 2011

HILVERSUM, 13 mei 2011

Slot Eredivisie in vijf bedrijven bij de NOS

De ontknoping in de Eredivisie zondag 15 mei aanstaande; heel voetbalminnend Nederland kijkt er met spanning naar uit. De focus is vooral gericht op het strijdtoneel in de Amsterdam ArenA waar Ajax aantreedt tegen FC Twente, met als inzet de zilveren kampioensschaal. De NOS is bij het voetbalspektakel aanwezig, en maakt er een schouwspel in vijf bedrijven van op televisie, radio, internet, teletekst en Twitter.

Eerste bedrijf

Op Nederland 1 wordt van 13.10 uur tot een paar minuten voor aanvang van de wedstrijd Ajax-FC Twente (14.30 uur) de spanning langzaam maar zeker opgevoerd. Mart Smeets tekent voor de presentatie van de middageditie van NOS Studio Sport die tot 17.20 uur duurt. In de Amsterdam ArenA praat verslaggever Joep Schreuder met enkele klinkende namen, onder wie Maarten Stekelenburg, Michel Preud'homme en Rik van den Boog en met analisten Youri Mulder en Ronald de Boer. Ook zijn er diverse reportages te zien met archiefbeelden en neemt verslaggever/commentator Jeroen Grueter de opstellingen door met beide coaches. Bovendien wordt er geschakeld met de Grolsch Veste in Enschede, waar Twente-supporters op een enorm videoscherm de verrichtingen van hun club zullen volgen. Verslaggever Jeroen Elshoff maakt interviews in het Groningse Euroborgstadion waar PSV, de nummer drie in de Eredivisie, tegen nummer vijf FC Groningen uitkomt. In deze uitzending wordt voor de virtuele stand geschakeld met de radiocollega's van NOS Langs de Lijn dat alle Eredivisiewedstrijden op de voet volgt. Ook andere sporten komen ruimschoots aan bod, met onder meer (live) beelden van het WK tafeltennis in Rotterdam en de Diamond League (atletiek) in Shanghai. In de rust en na afloop van de wedstrijd Ajax-FC Twente wordt er uiteraard geschakeld met verslaggevers Joep Schreuder en Martin Vriesema in de Amsterdam ArenA.

Tweede bedrijf

Bij NOS Langs de Lijn op Radio 1 (14.00-18.00 uur) is de apotheose in de Eredivisie van minuut tot minuut live te volgen. Met of zonder tussenkomst van presentatoren Tom van 't Hek en Toine van Peperstraten wordt razendsnel geschakeld tussen de wedstrijden van deze middag. Bas Ticheler en Andy Houtkamp doen vrijwel integraal verslag van de 'hoofdmoot' Ajax-FC Twente, maar ook uit andere stadions zijn live flitsen van de wedstrijden te verwachten. In de Amsterdam ArenA is verslaggever Gio Lippens aanwezig voor interviews na de wedstrijd. Na afloop wordt de feestvreugde dan wel de mineurstemming in Amsterdam gepeild door verslaggever Edwin Cornelisssen en in Enschede door Menno Reemeijer.

Op www.nos.nl is de ontknoping door middel van een live blog te volgen en uiteraard houdt NOS Teletekst ook de tussenstanden van alle wedstrijden nauwgezet bij.

Derde bedrijf

Wie is de nieuwe landskampioen? In deze uitzending van NOS Studio Sport (18.10-18.52 uur) het antwoord op deze vraag, ondersteund door beelden met een lach en een traan en vraaggesprekken van de hand van Joep Schreuder. Verslaggevers/commentatoren Jeroen Grueter en Jan Roelfs peilen de stemming in de speelsteden. Jeroen Grueter doet dat bij winst van Ajax op het Amsterdamse Museumplein en Jan Roelfs bij winst van FC Twente op de Oude Markt in Enschede. Ook is er aandacht voor het overige sportnieuws.

Vierde bedrijf

Om 19.00 uur zitten ontelbare voetballiefhebbers met het spreekwoordelijke bord op schoot om de samenvattingen te bekijken. Na de samenvatting van Ajax-FC Twente krijgen de kijkers de hoogte- en dieptepunten van de overige Eredivisiewedstrijden in een hoog tempo voorgeschoteld en wordt er teruggeblikt op het seizoen. Tom Egbers presenteert deze spannende extra lange editie van NOS Studio Sport Eredivisie (19.00-21.00 uur).

Vijfde bedrijf

In NOS Studio Voetbal (22.10-23.05 uur) wordt teruggekeken op het Eredivisieseizoen en het behalen van het landskampioenschap door Ajax dan wel FC Twente. Bij presentator Jack van Gelder zitten aan tafel: Ronald Koeman, Henk ten Cate, Jan Mulder en Tom van 't Hek. Ten Cate was trainer van Ajax in 2007, de laatste keer dat de competitie zo'n bloedstollend slot had. AZ had de beste papieren om kampioen te worden, maar werd het toch niet. Ajax liep de kampioenstitel op doelsaldo mis. PSV, met coach Ronald Koeman, mocht als lachende derde de kampioensschaal in ontvangst nemen. Koeman is bovendien de laatste coach die met Ajax kampioen werd.

Máxima, portret van een prinses

Vanaf het moment dat prinses Máxima officieel door prins Willem-Alexander wordt voorgesteld aan het Nederlandse volk, steelt zij de harten van de Nederlanders. Ze groeit in het afgelopen decennium uit tot het populairste lid van het Koninklijk Huis. Tegelijkertijd is Máxima een moderne vrouw die het moederschap combineert met een maatschappelijke carrière. De documentaire Máxima, portret van een prinses geeft een exclusief inkijkje in deze facetten van het leven van de vrouw van het aanstaande staatshoofd. NOS-programmamaker Etienne Glebbeek volgde prinses Máxima sinds september 2010 bij zowel haar werkzaamheden als bij privémomenten. Presentator Dominique van der Heyde sprak viermaal uitgebreid met haar. Het materiaal is samengevoegd tot een vijftig minuten durende film die maandag 16 mei, aan de vooravond van de veertigste verjaardag van prinses Máxima, te zien is bij de NOS op Nederland 1 (20.30 uur). Neem hier alvast een kijkje.

ZATERDAG 14 MEI

NEDERLAND 1

NOS Studio Sport WK Tafeltennis (17.00-17.50 uur)

· In deze uitzending onder meer aandacht voor de vrouwenfinale van het WK in Rotterdam. Presentatie: Jeroen Stomphorst.

NOS Sportjournaal (18.15-18.21 uur)

· Tafeltennis: samenvatting van de vandaag gespeelde partijen bij het WK in Rotterdam.

· Wielrennen: samenvatting van de achtste etappe in de Giro d'Italia, van Sapri naar Tropea.

· Voetbal: vooruitblik op het slot van de Eredivisie met onder meer het vertrek van FC Twente richting Amsterdam.

· Tennis: aandacht voor het ATP-toernooi in Madrid.

· Aandacht voor het overige sportnieuws.

Overige sportuitzendingen vervallen i.v.m. het Eurovisie Songfestival.

RADIO 1

NOS Langs de Lijn (16.30-18.00 uur)

· Het wekelijkse sportforum met vaste gast Ton Boot, oud-wielrenner Bart Voskamp en sportpsycholoog Rico Schrijvers.

· Voetbal: aandacht voor de ontknoping in de Engelse competitie d.m.v. een bijdrage van NOS-correspondent Arjen van der Horst.

· Hockey: nabeschouwing van de eerste wedstrijden in de halve finale van de play-offs mannen, Rotterdam-Bloemendaal en Oranje Zwart-Amsterdam.

· Aandacht voor het overige sportnieuws.

NOS Langs de Lijn (19.00-23.00 uur)

· Voetbal: voorbeschouwing op de westridj Ajax0-FC Twente.Te gast zijn journalisten Dick Sintenie (Parool) en Leon ten Voorde (Tubantia).

· Basketbal: live flitsen van de eerste wedstrijd in de play-offs Leiden-Groningen. Commentaar: Leon Kersten.

· Handbal: live flitsen van de competitiewedstrijd Hurry Up-Aalsmeer. Commentaar: Richard van der Made.

· Voetbal: deel 5 uit de serie trainers over kampioenskandidaten met Mario Been.

· Aandacht voor het overige sportnieuws.

NOS Met het Oog op Morgen (23.00-24.00 uur)

Presentatie: Pieter van der Wielen

· Het Oog staat in het teken van voetbal. Met verschillende gasten wordt gekeken naar de clubs in de Eredivisie. Niet alleen naar titelkandidaten Ajax en FC Twente, maar ook naar de clubs die (mogelijk) Europa ingaan.

ZONDAG 15 MEI

NEDERLAND 1

NOS Studio Sport (13.10-17.18 uur)

· Voetbal: uitgebreid aandacht voor de ontknoping in de Eredivisie met bijdragen uit de Amsterdam Arena, voorafgaand en na afloop van de wedstrijd Ajax-FC Twente. (Zie uitgelicht.)

· Atletiek: aandacht voor de Diamond League in Shanghai.

· Tafeltennis: aandacht voor het slot van het WK in Rotterdam.

· Aandacht voor het overige sportnieuws.

NOS Studio Sport (18.11-18.53 uur)

· Voetbal: uitgebreid aandacht voor de ontknoping in de Eredivisie.

· Wielrennen: samenvatting van de negende etappe in de Giro d'Italia, van Messina naar Etna.

· Tafeltennis: aandacht voor het slot van het WK in Rotterdam.

NOS Studio Sport Eredivisie (19.00-21.00 uur)

· Voetbal: aandacht voor het slot van de Eredivisie met samenvattingen van de wedstrijden:

- Ajax-FC Twente (commentaar: Jeroen Grueter)

- FC Groningen-PSV (commentaar: Jeroen Elshoff)

- FC Utrecht-AZ (commentaar: Frank Snoeks)

- Heracles Almelo-ADO Den Haag (commentaar: Philip Kooke)

- Feyenoord-NEC (commentaar: Toine van Peperstraten)

- Roda JC -sc Heerenveen (commentaar: Johan van Polanen)

- Willem II-NAC Breda (commentaar: Tom Egbers)

- De Graafschap-VVV Venlo (commentaar: Jan Roelfs)

- Vitesse-Excelsior (commentaar: Arno Vermeulen)

NOS Studio Voetbal (22.00-23.00 uur)

· Wekelijks opiniërend programma over voetbal, gepresenteerd door Jack van Gelder. Gasten van vanavond zijn Jan Mulder, Tom van 't Hek, Ronald Koeman en Henk ten Cate.

RADIO 1

NOS Langs de Lijn (14.00-18.00 uur)

· Voetbal: aandacht voor het slot van de Eredivisie met live flitsen van de wedstrijden:

- Ajax-FC Twente (commentaar: Bas Ticheler en Andy Houtkamp, interviews; Gio Lippens)

- FC Groningen-PSV (commentaar: Evert ten Napel)

- FC Utrecht-AZ (commentaar: Ronald van der Geer)

- Heracles Almelo-ADO Den Haag (commentaar: Henk Kok)

- De Graafschap-VVV Venlo (commentaar: Richard van der Made)

- Feyenoord-NEC (commentaar: Ragnar Niemeijer)

- Vitesse-Excelsior (commentaar: Frank Wielaard)

- Roda JC Kerkrade-sc Heerenveen (redactioneel)

- Willem II-NAC Breda (redactioneel)

· Aandacht voor het overige sportnieuws.

NOS Langs de Lijn (22.00-23.00 uur)

· Voetbal: aandacht voor de ontknoping in de Eredivisie en de feestvreugde.

· Wielrennen: nabeschouwing van de eerste week van de Giro d'Italia door oud-wielrenner Aart Vierhouten.

· Aandacht voor het overige sportnieuws.

NOS Met het Oog op Morgen (23.00-24.00 uur)

Presentatie: John Jansen van Galen

· In deze uitzending veel aandacht voor voetbal.

MAANDAG 16 MEI

NEDERLAND 1

NOS Sportjournaal (18.44-18.54 uur)

· Voetbal: aandacht voor de huldiging van de landskampioen.

· Voetbal: aandacht voor de huldiging van KNVB-bekerwinnaar FC Twente.

· Aandacht voor het overige sportnieuws.

Máxima, portret van een prinses (20.33-21.23 uur)

· Deze documentaire geeft een exclusief inkijkje in het leven van prinses Máxima.

NEDERLAND 2

NOS Sportnieuws in Nieuwsuur (22.00-22.52 uur)

Sportblok circa 22.40 uur

· Voetbal: aandacht voor de huldiging van de landskampioen.

· Voetbal: aandacht voor de huldiging van KNVB-bekerwinnaar FC Twente.

· Wielrennen: aandacht voor de Ronde van Californië.

· Wielrennen: rustdag in de Giro d'Italia, de stand van zaken.

· Aandacht voor het overige sportnieuws.

RADIO 1

NOS Langs de Lijn (22.00-23.00 uur)

· Voetbal: aandacht voor de huldiging van de landskampioen.

· Voetbal: aandacht voor de huldiging van KNVB-bekerwinnaar FC Twente.

· Aandacht voor het overige sportnieuws.

NOS Met het Oog op Morgen (23.00-24.00 uur)

Presentatie: Eva Jinek

· Onderwerpen nog niet bekend.