Ingezonden persbericht


Persbericht

13 mei 2011 - embargo tot 14 mei 2011, 14.00 uur

Delft wint BNG Prijs Beste Amateurkunstgemeente 2011

Prijs uitgereikt tijdens opening Week van de Amateurkunst (WAK)

De gemeente Delft heeft de BNG Prijs Beste Amateurkunstgemeente 2011 gewonnen. Deze nieuwe prijs is door Cultuurfonds BNG en Kunstfactor, sectorinstituut amateurkunst, in het leven geroepen om een gezond gemeentelijk amateurkunstklimaat te stimuleren. De prijs is uitgereikt tijdens de landelijke opening van de eerste Week van de Amateurkunst (WAK) op 14 mei in Delft.

Wethouder Milène Junius nam de prijs namens Delft in ontvangst uit handen van James van Lidth, voorzitter van het BNG Cultuurfonds. De prijs bestaat uit een geldbedrag van twintigduizend euro, te besteden aan extra versterking van de amateurkunst.

Stimulering amateurkunst

Het doel van de amateurkunstprijs is om gemeenten te stimuleren om zich in te spannen voor de lokale amateurkunst. Enerzijds door tijdens de Week van de Amateurkunst zichtbaarheid van amateurkunst met bijzondere activiteiten mogelijk te maken. En anderzijds door het scheppen van de juiste randvoorwaarden voor een bloeiend amateurkunstleven.

Delft

De keuze is dit jaar gevallen op de gemeente Delft, omdat Delft zich sterk maakt voor een bloeiend amateurkunstleven. Onder meer binnen Delft Cultuurjaar 2009, heeft de gemeente laten zien trots te zijn op de amateurkunst in de stad. Wethouder Junius verwoordde dat treffend: 'Ik beschouw cultuur als de kracht van de stad. In Delft zijn we trots op onze amateurkunst en we hebben dan ook heel veel beoefenaars.' Bovendien stond Delft vooraan bij de ontwikkeling van de Week van de Amateurkunst. De gemeente heeft verschillende partijen uit het lokale amateurkunstveld weten te enthousiasmeren om de amateurkunst een zichtbare impuls te geven door middel van de WAK.

Week van de Amateurkunst

De WAK vindt van 14 t/m 21 mei 2011 voor het eerst plaats in Nederland. Doel van de WAK is om de artistieke en maatschappelijke waarde van amateurkunst zichtbaar te maken in het hart van de samenleving. De 60 deelnemende gemeenten zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor zo'n 1500 optredens, exposities, workshops en andere activiteiten. De landelijke coördinatie is in handen van Kunstfactor, sectorinstituut amateurkunst.

De tweede editie van de WAK is van 2 t/m 9 juni 2012. Gemeenten die deelnemen aan WAK 2012 kunnen in aanmerking komen voor de BNG Prijs Beste Amateurkunstgemeente 2012. Aanmelden kan tot 1 oktober 2011. De jury bestaat uit Anne van Driel (chef kunst & boeken bij de Volkskrant), Eric Holterhues (hoofd kunst en cultuur Triodos Investment Management), James van Lidth (voorzitter Cultuurfonds BNG), Cas Smithuijzen (directeur Boekman Stichting) en Nicolien van Vroonhoven (fractievoorzitter CDA Den Haag).