Ingezonden persbericht


persbericht


1 mei 2011

Kan met Uijen
in De Schatkamer

Zondag 15 mei om 16.00 uur opent de burgemeester van Amersfoort de nieuwe tentoonstelling in De Schatkamer van het Mondriaanhuis. Ervoor en erna zal het Hugo van Os jazzkwartet twee swingende optredens geven.

In De Schatkamer van het Mondriaanhuis zijn sinds januari 2010 vroege werken te zien van Mondriaan zelf; schilderijen uit de collectie Esser en uit de collectie Scholten. Deze opstelling wordt nu tijdelijk uitgebreid met een nieuwe particuliere bruikleen, uit de eerste periode van het kunstenaarschap van Mondriaan. Dit schilderij is voor het eerst sinds 1966 weer voor het publiek te bezichtigen. In dat jaar maakte het werk nog deel uit van een tentoonstelling in het Gemeentemuseum Den Haag.

Kan met Uijen
Mondriaan zendt het schilderij, samen met enkele andere stillevens en een tekening, in voor de voorjaarstentoonstelling (april-mei 1892) van het Utrechtse Genootschap Kunstliefde. Dit werk laat zien dat Mondriaan geschoold is in de academische traditie. Hij toont hier zijn vaardigheid en talent in het gebruik van olieverf. Mondriaan is er ook meer dan overtuigend in geslaagd de aardewerken kan, de mand van riet en de schilletjes van de uien zo levensecht mogelijk weer te geven.

Piet Mondriaan Kan met Uijen (detail) 1892 | olieverf op doek | 65x72 cm | gesigneerd l.o. | Bruikleen Collectie Lambeek | Foto Ruben de Heer

Dit en andere stillevens van Mondriaan genieten in die tijd een grote populariteit bij Nederlandse kunstverzamelaars: alle werken van dit genre met een datering tussen 1891en 1893 zijn in particuliere collecties terecht gekomen. Het schilderij is van 17 mei t/m 30 oktober 2011 te bezichtigen in De Schatkamer van het Mondriaanhuis.

Hugo van Os 2011

Programma:
15.00 Hugo van Os Jazzkwartet
16.00 Opening van De Schatkamer door
burgemeester Bolsius
17.00 Hugo van Oss Jazzkwartet

Hugo van Os piano
Semmy Prinsen saxofoon en vinyl
Special guests bas en drums

Hugo van Os met Jazzkwartet
in het Mondriaanhuis

In het kader van Amersfoort Jazz 2011 zal Hugo van Os met zijn muzikanten op zondag 15 mei twee optredens geven voorafgaand en na de opening van De Schatkamer; een swingende omlijsting voor een prachtige vroege Mondriaan.

Dit jaar vindt het Amersfoorts jazzweekend 2011 plaats precies op het tijdstip dat het Mondriaanhuis een uitbreiding kan laten zien van nog een vroege Mondriaan in De Schatkamer van het museum. Eén en één is dan al snel twee: het Mondriaanhuis zal tijdens de opening op zondag 15 mei tevens als podium fungeren voor de jazzklanken van Hugo van Os en muzikanten.

U bent van harte welkom!
//////////////////// einde bericht /////////////////

Mondriaanhuis
Kortegracht 11
3811 KG Amersfoort
T 033 46 00 170
info@mondriaanhuis.nl
www.mondriaanhuis.nl