Gemeente Brummen


Komende week: eikenprocessierups weer preventief te lijf

(Oorspronkelijke publicatie datum: 15-05-2011)

Vanaf maandag 16 mei wordt er weer gespoten tegen de eikenprocessierups. De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder en komt in de maanden mei, juni en juli voor in eikenbomen in een groot deel van Nederland. Ook in onze gemeente. De brandharen van deze rups kunnen gezondheidsklachten veroorzaken, zoals jeuk, huiduitslag en geïrriteerde ogen of luchtwegen. Daarom bestrijdt de gemeente Brummen de eikenprocessierups. Dit doen we door bestaande nesten weg te zuigen met een soort grote stofzuiger. Maar óók door preventief te spuiten met een bestrijdingsmiddel.

Veilig
We spuiten alleen preventief op plaatsen waar veel mensen langs komen en de rups dus veel overlast kan veroorzaken. We gebruiken hiervoor een biologisch bestrijdingsmiddel dat veilig is voor mens en dier. Op twee locaties passen we een nieuwe bestrijdingsmethode toe. Hier gebruiken we nematoden: microscopisch kleine aaltjes die de eikenprocessierups binnendringen en zorgen dat deze snel doodgaat.

Speciale pagina
Wilt u meer weten over de eikenprocessierups en de bestrijding hiervan? Kijk dan op deze speciale projectpagina over de eikenprocessierups.