KNHS

Eric Lamaze en Hickstead winnen Grote Prijs van La Baule 15 mei 2011
Vincent Voorn - Alpapillon-Armanie

LA BAULE (KNHS) - Na overwinningen in de Grand Prix's van Aken, Calgary, Genève en Toronto en winnen van Olympisch goud in Hong Kong schreef de inmiddels legendarische combinatie Hickstead met de Canadees Eric Lamaze nu ook de Grote Prijs van La Baule op zijn naam. Geen onomstreden overwinning, want Lamaze reed op de tweede hindernis van het barrageparcours zo scherp aan dat de voorhand van de KWPN'er Hickstead (Hamlet x Ekstein) wel tussen de rode en witte vlag doorscheerde, maar de achterhand de rode vlag aan de verkeerde kant passeerde. Pas na een langdurige bestudering van de videobeelden constateerde de jury, met de reglementen in de hand, dat minimaal hoofd en schouder van het paard op correcte wijze de vlaggen hadden gepasseerd en dat is bepalend, waardoor even later Lamaze zich als winnaar kon laten huldigen.

Van de vier Nederlanders die in deze Grote Prijs van start gingen plaatsten Vincent Voorn (Dinteloord) met Audi's Alpapillon-Armanie en Marc Houtzager (Rouveen) met Sterrehof's Opium zich voor de barrage. Jur Vrieling (Holwierde) staakte met VDL Bubalu de strijd, nadat hij twee balken had afgeworpen, terwijl Albert Zoer (Echten) en Sam met drie afgeworpen balken aan de eindstreep kwamen. In de barrage reed Vincent Voorn een uiterst bekeken rit. "Ik weet dat mijn paard geen snelheidsduivel is, dus probeerde ik een vlotte foutloze rit neer te zetten. Dat lukte prima, waarbij Armanie tot en met de laatste hindernis heel goed zijn best bleef doen. Het enige wat ik na mijn rit kon doen was hopen dat degenen die na mij kwamen fouten zouden maken. Dat gebeurde een enkele maal, waardoor ik met de langzaamste tijd van de foutloze combinaties zevende werd", aldus Voorn.
Marc Houtzager heeft met Opium nog wel eens het probleem dat het moeilijk is om het parcours binnen de tijd te rijden. Dat lukt hem steeds beter en ook in La Baule, waar in de eerste ronde van deze Grote Prijs de tijd best krap bemeten was, bleef hij binnen de tijd. "In het begin van het parcours kon ik door een paar korte wendingen te rijden tijd winnen en ook in de laatste lijn kon ik mijn goedgekeurde hengst steeds naar voren blijven rijden, waardoor we binnen de tijd wisten te finishen. In het barrageparcours bokte Opium weer eens heftig. Ik corrigeerde, maar de harmonie was even weg, waardoor we tegen een springfout op de tweede hindernis, een relatief eenvoudige steilsprong, aanliepen. Dat we daarna nog twee springfouten moesten accepteren was pech. Daarmee werden we elfde", aldus Houtzager.

Eric Lamaze won met Hickstead de Grote Prijs en was erg blij dat zijn naam nu ook in de marmeren plaquette wordt gebeiteld die in het stadion te vinden is en waarop alle namen van winnaars van de Grote Prijs staan vermeld. "Deze Grote Prijs is één van de klassiekers in onze sport en het winnen van een klassieker geeft altijd een extra gevoel van trots. De ervaringen na afloop van de wedstrijd waren volstrekt nieuw voor mij, maar ik had vanaf het eerste begin een groot vertrouwen in een voor mij gunstige afloop. De barrage paste, dankzij de scherpe wendingen, mij en mijn paard uitstekend en we konden van start naar finish voluit doorgalopperen. Dat uiteindelijk Pénélope Leprevost (Fra) met Mylord Carthago nog zo dicht bij wist te komen verraste me". Uiteindelijk werd het barrageparcours het snelst afgelegd door de Ier Billy Twomey met J'Taime Flamenco, maar een fout op de laatste hindernis zorgde ervoor dat de Ier slechts de achtste plaats restte.

In de ochtendrubriek eiste een geheel van een lichte blessure herstelde VDL Groep Kaïd met Eric van der Vleuten (Mierlo) de achtste plaats op. "Pal voor de wedstrijd in Olympia, december 2010, raakte Kaïd licht geblesseerd. Na hersteld te zijn ben ik weer rustig met hem aan het werk gegaan en heb nergens iets geforceerd. Nu, een half jaar later, is hij weer terug. De Grote Prijs zou nog net te veel zijn geweest, maar hopelijk kan ik hem in Rome, over twee weken, wel aan de start van de Grote Prijs brengen. Veel mensen realiseren zich niet dat er erg veel tijd mee gemoeid is om een paard, ook al heeft dat last gehad - zoals met Kaïd het geval was - een lichte blessure, weer op het niveau terug te brengen van voor de kwetsuur", aldus Van der Vleuten.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.labaule-cheval.com

Uitslag Grote Prijs (1.60m):


1) Eric Lamaze (Can) - Hickstead (Hamlet x Ekstein) - 0 / 0 - 37.22
2) Pénélepe Leprevost (Fra) - Mylord Carthago - 0 / 0 - 37.45
3) Carsten Otto Nagel (Dui) - Corradina - 0 / 0 - 38.19 6) Vincent Voorn (Dinteloord) - Audi's Alpillon-Armanie - 0 / 0 / 44.27 11) Marc Houtzager (Rouveen) - Sterrehof's Opium (Polydor x Bormio) - 0 / 12 - 41.01

Foto Vincent Voorn en Alpapillon-Armanie door: www.melissen.net