Gemeente Cranendonck


Start werkzaamheden rioolvervanging Van Schaiklaan te Soerendonk

Op 16 mei start de firma Bloem Civieltechniek b.v. met de rioolvervanging "Van Schaiklaan". De voorbereidende werkzaamheden voor het Hart van Soerendonk bestaan uit het aanleggen van een nieuw vuilwaterriool, een hemelwaterriool en het herstellen van de verhardingen. Het bestaande vuilwaterriool moet vervangen worden en er wordt een dubbel riool aangelegd met één buis voor het vuile water en één buis voor de afvoer van regenwater.

Vooruitlopend hierop wordt er vanaf 9 mei begonnen met het verleggen van kabels en leidingen. Tijdens het project wordt de Van Schaiklaan gedurende enkele weken afgesloten. Bewoners van de wijk Dorpsakkers moeten dan via de nieuwe ontsluitingsweg aan De Heuvel de wijk in- en uit rijden. Rioolwerkzaamheden

De werkzaamheden zullen, afhankelijk van de weeromstandigheden, ongeveer 10 weken in beslag nemen. De gemeente Cranendonck en de firma Bloem Civieltechniek b.v. zullen er alles aan doen om het ongemak tot een minimum te beperken, maar vragen wel uw begrip voor de eventuele overlast. De opdrachtnemer houdt de omwonenden van de werkzaamheden per brief op de hoogte van de werkzaamheden. Tijdens de werkzaamheden is er bovendien een spreekuur waarbij een vertegenwoordiger van de firma Boem aanwezig is. Hier kunt u binnenlopen met vragen over het project. De datum en tijd van dit spreekuur wordt in de bewonersbrieven vermeld.

De gemeente Cranendonck heeft het beleid om bij nieuwbouw en rioolrenovaties zoveel mogelijk regenwater apart af te voeren. Het apart afvoeren van regenwater doet de gemeente omdat dit:
* de kans vermindert dat straten blank komen te staan tijdens hevige buien;

* vervuiling door het overstorten van vuil rioolwater op oppervlaktewater tegen gaat, waardoor
de kwaliteit van het oppervlaktewater toeneemt;
* een positieve invloed heeft op de flora en fauna in deze oppervlaktewateren;

* verdroging van de bodem bestrijdt door het water terug te brengen in de natuur;

* het vuilwaterriool en de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) ontlast.

De aan te leggen regenwaterleiding maakt deel uit van de "blauwe ader" die in de toekomst door Soerendonk zal lopen. Deze "blauwe ader" zal de watergangen aan "Vlassloot" verbinden met de watergangen aan "Damenweg / de Branten".

Het project Hart van Soerendonk komt mede tot stand door een subsidie van de provincie Noord-Brabant.