Kamer van Koophandel

Gedeputeerde Pauli opent gratis Overnamedag

donderdag 5 mei 2011

De kersverse gedeputeerde Bert Pauli opent maandag 16 mei om 18.30 uur in het provinciehuis in Den Bosch de gratis Overnamedag van de Kamer van Koophandel Brabant. Al meer dan 350 ondernemers hebben zich hiervoor aangemeld. Vooral populair is `matchmaking': ter plekke zakendoen over de koop of verkoop van een bedrijf.

Jaarlijks bieden circa 15.000 ondernemers in Nederland hun bedrijf te koop aan. In pakweg negentig procent van de gevallen gaat het om mkb-bedrijven tot negen werkzame personen. Ondanks dit hoge percentage focussen commerciële partijen en de overheid vooral op startende ondernemers. Een gemiste kans, volgens dr. Lex van Teeffelen van de Hogeschool Utrecht. In samenwerking met de KvK onderzocht hij zaken rond overnemers, starters en opvolgers.

"Overnemers spelen een belangrijke en constructieve rol in de economie op het gebied van werkgelegenheid, innovatie, productiviteit en continuïteit", aldus Van Teeffelen. Overnemers hebben ook een grotere overlevingskans dan starters. Na vijf jaar is 96 procent nog actief, tegenover 50 procent van de starters. Tweederde van de overnemers is zo succesvol dat de omzet stijgt en het klantenbestand en de winst groeit.

Het aantal bedrijven dat de komende jaren voor overname ter beschikking komt, neemt door de vergrijzing toe: 35 procent van de ondernemers in Nederland is ouder dan 50 jaar. "Het opvolgingsprobleem voor de Nederlandse babyboomers is een Europees probleem; er wordt gevreesd voor een golf aan bedrijven die te koop komen te staan en een groot tekort aan kopers, met een stil pensioendrama als gevolg", stelt Van Teeffelen.

De Kamer van Koophandel vindt het belangrijk dat ondernemers die een bedrijf kopen of verkopen, goed beslagen ten ijs komen. Daarom organiseert de KvK op maandag 16 mei vanaf 18.30 uur de Overnamedag. Ondernemers kunnen hier kosteloos terecht met vragen over onder meer fiscale zaken, de financiële positie, markt- en groeipotentie, wet- en regelgeving, milieueisen, bedrijfscultuur, personeel, organisatie en klanten. Ondernemers die eerder kochten of verkochten vertellen over hun ervaringen. Verder is er de mogelijkheid tot direct zakendoen via `matchmaken' en is er uitgebreid de gelegenheid tot netwerken.

Belangstellenden zijn van harte welkom bij deze kosteloze bijeenkomst. Voor inschrijven en meer informatie: www.kvk.nl/overnamedag

Bron: KvK Brabant