Vlaamse Overheid

Olympiadekruispunt van start

Antwerpen: Tweede fase heraanleg Olympiadekruispunt van start

Vlaamse overheid

dinsdag 10 mei 2011

Op maandag 16 mei start de tweede fase van de herinrichtingswerken aan het Olympiadekruispunt in Antwerpen. De eerste fase eindigt vrijdag (13 mei) en omvatte in hoofdzaak de zuidzijde van het Olympiadekruispunt. De volgende negen maanden komen de noordzijde en het kruispunt zelf aan bod. De tijdelijke verkeerssituatie wijzigt.

De fasewissel slaat op de werkzaamheden van het Agentschap Wegen en Verkeer. De Vlaamse overheid bouwt sinds eind januari het kruispunt om tot een veiliger knooppunt. De komende negen maanden maakt de aannemer werk van de noordelijke vertakkingen en van het kruispunt zelf. De werken aan de stadsrandparking (stad Antwerpen) en de keerlus van tram 6 (De Lijn) gebeuren doorlopend - en dus in beide grote fases. Een overzicht van de nieuwe, mogelijke verkeersbewegingen:
* Net als in de eerste fase blijft de toegang van en naar de Populierenlaan afgesloten.

* Vanuit de Boomsesteenweg geraken automobilisten in de Jan Van Rijswijcklaan. Wie wil, kan ook net voor het kruispunt keren.
* Vanuit de VIIde Olympiadelaan kunnen voertuigen terug richting Boomsesteenweg of richting de Jan Van Rijswijcklaan rijden.
* De Jan De Voslei wordt afgesloten in beide richtingen.
* Verkeer vanuit de Jan Van Rijswijcklaan geraakt niet op het Olympiadekruispunt.

* Het is ook niet mogelijk om van op het kruispunt de VIIde Olympiadelaan op te rijden.

Plaatselijk verkeer uit de Jan Van Rijswijcklaan of de Jan De Voslei geraakt via de Camille Huysmanslaan, de Oude Boomsesteenweg en Olympiadelaan op het kruispunt en kan zo richting Boom rijden. Buurtbewoners kunnen de straat inrijden tot aan de werfzone. Het doorgaande verkeer vermijdt best de omgeving van het Olympiadekruispunt via de grote verkeersassen onder het knooppunt.

De Lijn
Lijn 22 rijdt voortaan in beide richtingen langs de Oude Boomsesteenweg. De lijnen 180, 181, 182, 183 en 500 rijden richting Aartselaar via de Camille Huysmanslaan en Oude Boomsesteenweg. Richting stad rijden de lijnen via de Jan van Rijswijcklaan en Camille Huysmanslaan. Tram 2 en tram 6 blijven rijden tijdens fase 2.

Vlotte werkzaamheden
In een eerdere planning zou de tweede fase aanvangen na het bouwverlof. Omdat de werkzaamheden eind januari startten, hield het Agentschap Wegen en Verkeer rekening met ernstig bouwverlet door mogelijke winterprikken. Die bleven echter uit, waardoor de herinrichtingswerken goed opschieten.

De heraanleg van het Olympiadekruispunt is een gezamenlijk project van het Agentschap Wegen en Verkeer, de stad Antwerpen en De Lijn. Het gaat om één van de meest gebruikte kruispunten in het zuiden van Antwerpen. De Boomsesteenweg, Populierenlaan, Jan Van Rijswijcklaan, Jan de Voslei en VIIde Olympiadelaan komen er samen. Auto's, bussen en trams, fietsers en voetgangers zoeken er dagelijks hun weg. Door de huidige inrichting is dit een zwart punt, het is een complex en gevaarlijk kruispunt. De drie partners slaan de handen in elkaar om dit kruispunt verkeersveiliger te maken. Vooral voor de zachte weggebruikers zal het nieuwe kruispunt veel veiliger worden.

Meer informatie
Op de volgende websites vindt u meer informatie over de werken en de omleidingen. U kunt er ook een overzicht raadplegen van de meest gestelde vragen over deze werken.
www.wegenenverkeer.be/olympiade
www.antwerpen.be/olympiade

Informatie over de aangepaste reisroutes van De Lijn is terug te vinden op www.delijn.be/olympiade

Burgers kunnen met vragen of opmerkingen terecht bij de Vlaamse infolijn op het gratis nummer 1700. Mailen naar 1700 kan via het contactformulier op de startpagina van de portaalsite: www.vlaanderen.be/contact.