Nederlandse Omroep Stichting (NOS)


Portret over Máxima ook in het buitenland te zien

HILVERSUM, 13 april 2011 - De film die de NOS maakt over het werk en leven van prinses Máxima gaat de grens over. Ook het Duitse ZDF en VTM (België) gaan Máxima, portret van een prinses uitzenden. BVN, de publieke tv-zender voor Nederlandstaligen in het buitenland, heeft televisieportret eveneens in de programmering opgenomen.

De televisiepremière is maandag 16 mei om 20.30 uur bij de NOS op Nederland 1, BVN volgt later die avond om 21.00 uur. In Duitsland is het portret onder de titel Princess Charming - Máxima wird 40 op dinsdag 17 mei op primetime (20.15 uur) bij de ZDF te zien. Wanneer de Belgische collega's de film programmeren, is op dit moment nog niet bekend.

Het document verschijnt medio mei ook op DVD. De uitgave bevat het vijftig minuten durende portret zoals dat op televisie wordt uitgezonden, maar ook extra beeldmateriaal. Een deel van de opbrengst van de DVD-verkoop gaat naar het Oranje Fonds, het kado van alle Nederlanders voor de Prins van Oranje en prinses Máxima ter gelegenheid van hun huwelijk in 2002.

Vanaf het moment dat prinses Máxima officieel door prins Willem-Alexander is voorgesteld aan het Nederlandse volk, steelt zij de harten van de Nederlanders. Ze groeit in het afgelopen decennium uit tot het populairste lid van het Koninklijk Huis. Tegelijkertijd is Máxima een moderne vrouw die het moederschap combineert met een maatschappelijke carrière. Máxima, portret van een prinses geeft een inkijkje in deze facetten van het leven van de vrouw van ons aanstaande staatshoofd. NOS-programmamaker Etienne Glebbeek volgde prinses Máxima sinds september 2010 bij zowel haar werkzaamheden als bij privémomenten. Presentator Dominique van der Heyde sprak viermaal uitgebreid met haar.

Aanleiding voor de film is de veertigste verjaardag van prinses Máxima op dinsdag 17 mei. Verslaggeving rond het Koninklijk Huis is een van de pijlers van NOS Evenementen. Huwelijk, geboorte, doop, overlijden of andere mijlpalen van leden van het Koninklijk Huis zijn aanleiding voor bijzondere programma's.

Dominique van der Heyde tijdens één van de vier interviews in gesprek met prinses Máxima (© NOS)