Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T - 2 mei 2011

Hein de Haas benadrukt het belang van de overheid in lezing over de mogelijkheden en illusies van migratie- en ontwikkelingsbeleid

Achtste lezing in de SID-Lezingenserie 2010-2011 "Global Values in a Changing World"

16 mei 2011: Hein de Haas (Oxford University, UK)

Het debat over migratie en ontwikkeling is voortdurend in beweging: was men in de periode na de Tweede Wereldoorlog vooral positief, in de jaren '70 ontstond een negatieve kijk op het zogenoemde 'brain drain'-effect, en tegenwoordig is er weer optimisme en wordt migratie gezien als mogelijke stimulans voor ontwikkeling van arme landen. Hein de Haas, Senior Research Fellow aan het Internationaal Migratie Instituut (IMI) van de Universiteit van Oxford, meent dat overheden een belangrijke rol spelen in het creëren van gunstige omstandigheden die een positieve invloed van migratie op ontwikkeling mogelijk maken. Hij gaat in zijn lezing in op de mogelijkheden en illusies van het migratie- en ontwikkelingsbeleid.

Migratie heeft vaak grote voordelen voor individuen en de maatschappij, maar migranten alleen zijn niet in staat structurele obstakels voor ontwikkeling weg te nemen. Zij kunnen zelfs stagnatie van ontwikkeling in de hand werken. Het kan migranten niet verweten worden dat zij ontwikkeling van hun land van herkomst, veelal een onaantrekkelijk investeringsmilieu, niet genoeg stimuleren. Recente benaderingen van migratie als drijfveer voor 'ontwikkeling van onderop' verwaarlozen de vitale rol van staten in het creëren van een omgeving waarin migranten de mogelijkheid krijgen actief bij te dragen aan ontwikkeling van hun land.

Hein de Haas is als senior research fellow verbonden aan het International Migration Institute (IMI). Zijn onderzoek richt zich vooral op het verband tussen migratie en bredere processen van ontwikkeling en globalisering. De Haas heeft uitgebreid veldonderzoek gedaan in landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika.