Raad van State


maandag 16 mei 2011
10.00 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Haaren van het bestemmingsplan 'Buitengebied'. Het plan regelt het gebruik van gronden en gebouwen in het buitengebied van de gemeente Haaren. Een groot aantal inwoners en bedrijven is het niet eens met het plan en komt daartegen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Veel inwoners verzetten zich tegen het plan omdat het volgens hen te weinig mogelijkheden biedt voor bedrijfsuitbreiding, woninguitbreiding of de bouw van een tweede woning op hun perceel. Andere inwoners hebben juist bezwaar tegen de uitbreidingsmogelijkheden van intensieve veehouderijen in hun omgeving. Zo is er een familie die zich verzet tegen de uitbreiding van een vleeskuikenhouderij aan de Winkelsestraat in Biezenmortel. Andere inwoners vinden dat de woning op hun terrein onterecht als bedrijfswoning is bestemd. Zij hadden graag gezien dat de woning in het plan als 'gewone' woning was bestemd. Een autohandel is het er niet mee eens dat het bedrijf niet is opgenomen in het plan. Omdat het bedrijf al sinds 1982 aan de Rijksweg in Biezenmortel zou zijn gevestigd, vind het dat het recht heeft om in het plan te worden opgenomen. Ook Natuurmonumenten komt tegen het plan in beroep. Zij is eigenaar van grote delen van het beschermde natuurgebieden 'Loonse en Drunense Duinen' en 'Leemkuilen'. Volgens haar maakt het plan het mogelijk om in de buurt van deze beschermde natuurgebieden nieuwe intensieve veehouderijen te vestigen of bestaande veehouderijen uit te breiden. Natuurmonumenten vindt dat te weinig onderzoek is gedaan naar de negatieve gevolgen van deze bedrijven voor de natuurgebieden. Ten slotte komt ook de Vereniging Het Groene Hart tegen het plan in beroep. Zij vindt dat het plan boomteeltbedrijven te veel uitbreidingsmogelijkheden biedt. De teelt van bomen zou de karakteristieke openheid van gebied aantasten, aldus de vereniging. Verder vindt ook zij dat de gemeente te weinig onderzoek heeft gedaan naar de gevolgen van het plan voor de beschermde natuurgebieden. Vanwege de grote hoeveelheid partijen zal de zaak ook op dinsdag 17 mei op zitting worden behandeld. De zitting van vandaag gaat ook over de aanwijzing die het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant heeft gegeven voor het bestemmingsplan. Deze zogenoemde 'reactieve aanwijzing' houdt in dat het provinciebestuur het bestemmingsplan op een bepaald onderdeel van het plan 'overruled'. Zo vindt het provinciebestuur dat het plan op drie punten onvoldoende rekening houdt met het provinciale ruimtelijke beleid. De gemeenteraad van Haaren en twee inwoners uit Cromvoirt en Biezenmortel zijn het niet eens met de beslissing van het provinciebestuur en komen daartegen in beroep bij de Raad van State. (zaaknummers 200907076/1 en 200907666/1)

10.00 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Bergen (NH) van het bestemmingsplan 'Schoorl kernen en buurtschappen'. Het plan regelt het gebruik van gronden en gebouwen in de dorpen Groet en Schoorl en de buurtschappen Camperduin, Hargen, Catrijp, Bregtdorp, Buitenduin en Aagtdorp binnen de gemeente Bergen. Het plan vervangt 27 verouderde bestemmingsplannen die voor deze dorpen en buurtschappen golden. Zeventien inwoners uit Schoorl verzetten zich tegen het nieuwe plan en komen daartegen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij hebben bezwaar tegen de bouw- en gebruiksmogelijkheden die het plan voor hun gronden biedt. Zo is er een aantal inwoners dat graag had gezien dat de gemeenteraad hun recreatiewoning had bestemd als 'gewone woning'. Ook zijn er bezwaarmakers die een tweede woning op hun perceel willen bouwen, terwijl het plan dat niet toestaat. (zaaknummer 200906463/1)

10.00 uur

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van De Ronde Venen om een bouwvergunning te verlenen voor een hotel en restaurant aan de Baambrugse Zuwe in Vinkeveen. Een investeringsmaatschappij uit Mijdrecht had de vergunning gevraagd voor een hotel-restaurant en zes zogenoemde hotel appartementen. In eerste instantie had het gemeentebestuur de vergunning verleend, maar nadat het bedrijf het bouwplan wilde wijzigen in een hotel-restaurant met 24 hotelkamers, heeft het gemeentebestuur besloten de vergunning alsnog te weigeren. Het zou gaan om een wijziging van het bouwplan van 'niet ondergeschikte aard' waarvoor een nieuwe bouwaanvraag had moeten worden ingediend, aldus het gemeentebestuur. Het bedrijf is het hier niet mee eens. Het gemeentebestuur zou voorbij zijn gegaan aan het feit dat de omvang van het complex en de functie gelijk zijn gebleven. Bovendien zijn de wijzigingen juist op verzoek van de gemeentelijke welstandscommissie doorgevoerd. De rechtbank in Utrecht stelde het bedrijf in oktober 2010 in een eerder beroep in het ongelijk. Tegen die uitspraak komt het in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201011212/1)

11.00 uur

Zitting over de milieuvergunning die de toenmalige minister van Economische Zaken heeft verleend aan de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). De NAM wint bij Schoonebeek olie. Het bedrijf gebruikt daarbij een techniek waarbij stoom in de grond wordt geïnjecteerd. Bij deze techniek komt afvalwater vrij. De vergunning maakt het mogelijk dit afvalwater later in de grond te injecteren. Het gaat om gronden in de buurt van de Loweg in Oldenzaal. De zitting gaat ook over de milieuvergunning en de ontheffing die het college van gedeputeerde staten van Overijssel voor dit project heeft verleend. Het provinciebestuur is namelijk bevoegd voor de werkzaamheden onder de grond, terwijl de minister bevoegd is voor de werkzaamheden boven de grond. Een aantal omwonenden verzet zich tegen de besluiten van het provinciebestuur en de minister. Een omwonende heeft bezwaar tegen de geur-, licht,- en geluidsoverlast van de waterinjectiemachine. De andere omwonenden maken zich vooral zorgen over de gevolgen van het injecteren van water in de bodem. Zij zijn bang dat de bodem verzakt. Ook zijn ze bang dat de bodem zwakker wordt, waardoor gas kan ontsnappen. (zaaknummers 201004639/1, 201004671/1 en 201006944/1)

13.30 uur

Zitting over de vrijstelling die het college van burgemeester en wethouders van Brunssum heeft verleend voor het gebruik van een bedrijfspand als bouwmarkt aan de Pijler in Brunssum. De bouwmarkt bestaat al langer, maar detailhandel was op die locatie op grond van het bestemmingsplan eerder niet toegestaan. Twee andere bouwmarkten zijn het niet eens met de vrijstelling. Volgens hen staat het provinciale beleid geen detailhandel toe op het bedrijventerrein waar de bouwmarkt staat. Verder leidt de bouwmarkt tot een 'duurzame ontwrichting van het voorzieningenniveau'. Ten slotte zou het gemeentebestuur zijn uitgegaan van een te laag aantal benodigde parkeerplaatsen voor de bouwmarkt. De rechtbank in Maastricht stelde in oktober 2010 de twee bouwmarkten in het ongelijk. Tegen die uitspraak komen zij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Ook de Vereniging Woonboulevard Heerlen komt in hoger beroep tegen de vrijstelling. De vereniging is bang dat de legalisering van de bouwmarkt de aantrekkingskracht van de woonboulevard vermindert. De rechtbank in Maastricht stelde de vereniging in oktober 2010 in een afzonderlijke uitspraak in het ongelijk. (zaaknummers 201011186/1 en 201011265/1)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.