Rechtbank Breda


Vrijspraak voor hondengeleider Tilburg

Breda , 13-5-2011

De rechtbank heeft geoordeeld dat een politieman in Tilburg, wiens diensthond een persoon had gebeten, niet schuldig is aan het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel. De rechtbank heeft de agent vrijgesproken.

Tijdens de nieuwjaarsnacht in 2010 werd de agent met zijn hond ingezet om in Tilburg een groep mensen te verwijderen na ongeregeldheden op de Heuvelring. Eén van de omstanders liep opvallend traag en pas na enige tijd achter de vertrekkende groep aan. De agent sloeg deze man tweemaal met zijn wapenstok om hem sneller te laten vertrekken. Opeens beet de diensthond de man in zijn arm, zonder dat de agent daarvoor commando had gegeven. Volgens de geldende procedure werkte de agent daarop het slachtoffer naar de grond, maar dit lukte pas na enige tijd. Daarna duurde het ook nog even totdat een collega te hulp schoot om de persoon in de boeien te slaan. Al die tijd hield de hond de man vast, waardoor de man uitgebreide bijtwonden opliep.

De rechtbank rekent het de agent niet aan dat zijn diensthond zonder commando heeft gebeten. Het was voor het slachtoffer zonder meer duidelijk dat hij snel moest vertrekken. De situatie die ontstond toen hij dat niet deed, heeft de diensthond kennelijk zodanig geprikkeld dat hij spontaan beet.
Hoewel de rechtbank de agent wel verwijt dat hij niet direct het commando `los' heeft gegeven en dat hij te strikt is blijven vasthouden aan de geldende procedures, kan de rechtbank zich voorstellen dat de agent gegeven de omstandigheden die procedures is blijven volgen. Er was sprake van hectische omstandigheden, waarbij de agent lang moest wachten op bijstand van zijn collega's. Bovendien zijn de regels voor de inzet van politiehonden weinig concreet.
Uitspraken:BQ4420