Ingezonden persbericht


Persbericht

Moeders stoppen met werken door bezuiniging kinderopvang

'Voor Werkende Moeders' (VWM), een krachtenbundeling van werkende ouders, heeft onder haar leden en via het internet een onderzoek uitgezet. Hieruit blijkt dat 31% van de respondenten óf helemaal zal stoppen met werken of minder zal gaan werken als de regering het uurtarief voor de kinderopvangtoeslag verlaagt naar vijf euro per uur. Deze bezuiniging raakt iedere werkende ouder die kinderen naar de formele opvang brengt, maar alleenstaande en lagere inkomens het hardst.

"In 2012 zal er worden bezuinigd op de kinderopvangtoeslag" aldus minister van Financiën Jan-Kees de Jager. De verkiezingsprogramma's van CDA en VVD gaan uit van 400 tot 500 miljoen euro structurele bezuinigingen vanaf 2012. Beide partijen gaan uit van een verlaging van de maximale vergoedingsnorm naar circa ¤ 5,00 per opvanguur. Gemiddeld stijgen de kosten voor ouders dan nog eens met 3000 euro per jaar.

Dit staat in schril contrast met de doelstellingen van de overheid om vrouwen meer te laten werken en hogere posities in te laten nemen. Volgens Marjet Winsemius, oprichter van Voor Werkende Moeders zijn zulke bezuinigingen schandalig. 'De overheid gaat er nog steeds vanuit dat ouders niet minder gaan werken als de vergoeding omlaag gaat. Uit ons onderzoek blijkt dat ouders een andere afweging maken. Bij een vergoeding van vijf euro per uur slaat de weegschaal door en zullen ze stoppen. En dat terwijl er verschillende andere oplossingen zijn. Het huidige voorstel van VVD Tweede Kamerlid Straus is een goed voorbeeld mits er aan een aantal voorwaarden wordt gedaan. Ouders willen betalen voor wat ze afnemen, maar dan mag de uurprijs niet zomaar verhoogd worden. Het scheelt ouders zo'n 1700 euro per jaar voor een kind dat 3 dagen per week naar de kinderopvang gaat. Dat levert ook de overheid een forse bezuiniging op. Ik hoop dat er dan niet verder bezuinigd hoeft te worden.'


---

Noot voor de redactie