Ingezonden persbericht



---



PERSBERICHT
Culemborg, 16 mei 2011

Tot wel 70% herbicidebesparing mogelijk in boomkwekerijen Zeventig procent reductie op het herbicidengebruik is mogelijk in boomkwekerijen. Dit blijkt o.a. uit een veldproef met grasstroken bij boomkweker van Lierop uit Soerendonk. Samen met DLV plant, PPO Bomen en CLM zette hij de proef op en ontving daarvoor een bijdrage uit de innovatiepot van het project `Schoon Water voor Brabant'. Wat zijn de voordelen van het gras tussen de bomen? Goed voor de portemonnee en ons drinkwater Zestig procent van de milieubelasting bij de teelt in spillen wordt veroorzaakt door herbicidengebruik. Als er gras tussen en eventueel onder de laanbomen worden gezaaid voorkomt dit de groei van ontkruiden, zie foto. Zodoende hoeft - afhankelijk van de breedte van de strook ­ tot 70% van het oppervlakte niet bespoten te worden. Van Lierop: "Een simpele rekensom laat zien dat we per hectare/ jaar zo'n 200 euro besparen op de aanschaf van herbiciden. Voorheen bespoot ik de kale grond zo'n 4 à 5 keer en dit kostte mij per bespuiting 45 euro aan middel. Nu moet ik wel wat vaker maaien (7 à 8 keer per jaar) maar het maaien kost per keer minder tijd dan de bespuitingen. In het totaal ben ik nu dus ongeveer evenveel tijd kwijt." Naast de financiële besparing draagt het ook bij aan het behoud van schoon drinkwater.

Grasstroken van 3 verschillende mengsels tussen spillen van boomkweker van Lierop.

Zo groen als gras Van Lierop: "De grasstrook zorgt ervoor dat het perceel een langere periode met machines begaanbaar blijft. Het voorkomt insporing en dus structuurbederf door de zware rooimachines." Bovendien vormt het afstervende of gemaaide gras een bron van organische stof en nutriënten en dient het als voedsel voor het bodemleven. Van Lierop: "Het stikt nu van de pieren in de grond, voorheen ­ met zwarte grond ­ zagen wij die niet zoveel." Meer organische stof en bodemleven zorgen voor minder verdichting, betere beluchting en afwatering. Uiteraard is het verstandig om te kiezen voor een langzaam groeiend grasmengsel. Een tekort aan water en nutriënten is te ondervangen met fertigatie, zoals van Lierop doet. "Ik ondervind nauwelijks of geen groeireductie. Dit vanwege de irrigatie van water en nutriënten. Ik denk dat het allemaal wel meevalt."


1



Maatschappelijk draagvlak Van Lierop: "Omwonenden vertellen mij regelmatig dat de kwekerij nu mooier oogt dan voorheen. Zij zien mij nu ook minder met de spuit in de weer wat het maatschappelijk draagvlak van de burgers voor boomkwekerijen vergroot. Dit vind ik minstens zo belangrijk als de financiële winst." Nieuwe Schoon Water maatregelen in 2011 In 2011 worden met ondersteuning van `Schoon Water voor Brabant' nieuwe maatregelen getest zoals aanvulling van tekorten aan sporenelementen, toepassen van organische en langzaam vrijkomende meststoffen. Op de nieuw aan te planten percelen wordt er gewerkt met fosfaatarme groencompost en worden grasmengsels, waardoor microclover is gemengd, ingezaaid. Schoon Water voor Brabant Is een stimuleringsproject van de Provincie Noord-Brabant, Brabant Water, Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie (ZLTO), Overlegplatform Duinboeren, Waterschappen Aa en Maas, De Dommel, Brabantse Delta en Rivierenland. CLM, DLV Plant, Eco Consult, ClimateChanCe, PRI en PPO verzorgen de uitvoering van het project. Voor meer informatie Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met: Jenneke van Vliet (CLM): T 0345-470753 Hans Smeets (DLV Plant): T 06-51335936


2






---- --