Productschap Vis


Client Export vereenvoudigt export procedure

Client Export vereenvoudigt export procedure Nederland is wereldwijd de tweede exporteur van agrarische goederen, waaronder vis en visproducten. Voor die exportzendingen vis en/of visproducten is voor een aantal landen een veterinair exportcertificaat vereist. Aan het afgeven van dit exportcertificaat (inclusief de bijbehorende inspecties) viel het een en ander te verbeteren. Reden voor het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie om het programma Client Export te starten.

Samenwerkingsverband

De implementatie van Client Export in de vissector is een samenwerkingsverband tussen exporteurs, de nVWA en het Productschap Vis. Zij werkten gezamenlijk het nieuwe proces voor de aanvraag van certificaten uit, inclusief het aanvragen van een inspectie. Op basis hiervan is een applicatie gebouwd, die door bedrijven gebruikt kan worden bij het aanvragen van exportcertificatie.

Client Export Applicatie

Ter ondersteuning van de exportcertificering is een systeem Client Export ontwikkeld, dat nu sector na sector wordt geïmplementeerd. Het concept achter het systeem Client Export is simpel. De basis is de combinatie van een bepaald product dat naar een bepaald land gaat. Per product-land-combinatie bevat het systeem:

* De eisen waaraan voldaan moet zijn om het certificaat te kunnen afgeven,

* De zekerheden waarmee aangetoond wordt dat een eis is gedekt (landverklaringen, kwaliteitssystemen, inspecties), en
* Het model van het af te geven certificaat.

Via de applicatie kan de exporteur op een willekeurig moment zijn exportzendingen kenbaar maken in het systeem, controleren welke eisen relevant zijn en of men hieraan voldoet, een inspectie aanvragen en het certificaat samen stellen. Tijdens controle van de exportzending door de inspecteur vindt een laatste inspectie plaats op de exportproducten en kan het definitieve certificaat afgedrukt, getekend en gewaarmerkt worden.

Voor de vissector wordt nu gewerkt aan een testfase. Nadat de applicatie is gebouwd en getest vindt een pilotfase plaats. Als daaruit wederom blijkt dat de applicatie en het nieuwe proces werken, dan wordt de nieuwe werkwijze in gebruik genomen door de exporteurs en de keuringsinstanties.

Voordelen elektronische exportcertificering

Elektronische exportcertificering heeft in vergelijking met de huidige papieren exportcertificering als groot voordeel dat belangrijke gegevens tijdig, met grotere zekerheden en minder administratieve lasten voor bedrijven uitgewisseld kunnen worden. Client Export opent de weg om nu ook tussen overheden van het land van verzending en land van bestemming de noodzakelijke certificeringsgegevens rechtstreeks, op elektronisch wijze, uit te wisselen. De eerste pilots voor internationale uitwisseling vinden op dit moment plaats.

Meer informatie

Voor informatie over de mogelijkheden voor visexporteurs kunt u contact opnemen met Peter Roeleveld, Tel. 070-3369676.
Op www.clientexport.nl vindt u aanvullende informatie en filmpjes over Client Export en het laatste nieuws over de implementatie van Client Export in de vissector.