Gemeente Rotterdam

eikenprocessierups weer actief

16 mei 2011 | Deelgemeente Hoogvliet | nieuwsbericht

De eikenprocessierups is weer in Rotterdam gesignaleerd. In tientallen eikenbomen zijn nesten gevonden.
Het nest van de Eikenprocessierups

Het nest van de Eikenprocessierups

De rups kan voor overlast zorgen als hij ter verdediging zogenoemde brandharen `afschiet'. Bij de gemeente zijn de afgelopen weken klachten gemeld. Gemeentewerken Rotterdam start deze week met de bestrijding.

Irritatie
Als de brandharen van de rups op de blote huid terechtkomen, kunnen ze ernstige irritatie bij mens en dier veroorzaken. Tot nu toe kwam de rups alleen in het zuiden van Nederland voor maar door het warme weer kon hij verder trekken naar het noorden. Een stadsbrede inventarisatie naar aangetaste eiken in woonwijken en recreatieterreinen wordt op dit moment uitgevoerd.

Spinselmotnesten
De nesten van de eikenprocessierups hebben niets te maken met die van de spinselmot. Spinselmotnesten zijn enorme webben om bomen en struiken. Deze spinsels, die weken kunnen blijven zitten, zijn ongevaarlijk. Als het web weer is verdwenen herstelt de boom weer. De spinselmotrups wordt niet bestreden omdat deze geen gevaar vorm voor de volksgezondheid.

Bestrijding eikenprocessierups
Gemeentewerken Rotterdam bestrijdt de eikenprocessierups op druk bezochte plaatsen. Medewerkers in beschermende kleding zuigen de nesten met een soort stofzuiger op om ze daarna te vernietigen. Afhankelijk van het aantal en de verspreiding van de nesten, zet Gemeentewerken de bestrijding voort. De natuurlijke vijanden van de rups zijn de sluipwesp en de zweefvlieg.

Contact vermijden
Mensen en dieren kunnen tot en met augustus in aanraking komen met de haartjes wanneer ze onder bomen met nesten door lopen, of als deze vlak bij ramen van een huis staan. Contact met brandharen kan binnen een paar uur klachten veroorzaken als - soms hevige - jeuk, bultjes, blaasjes, roodheid en ontsteking. De ogen kunnen rood en dik worden en ontstoken raken. Verder kunnen verschijnselen optreden die lijken op een verkoudheid: loopneus, kriebel in de keel, hoesten, moeilijk slikken en kortademigheid. Daarnaast kunnen zich algemene klachten voordoen als braken, duizeligheid, koorts en algehele malaise. Om dit te voorkomen wordt elk contact met de rupsen en resten ervan, zoals vrijgekomen haren en lege nesten, afgeraden.

Aanvullende informatie

Meer gezondheidsinformatie staat op de website van de GGD Rotterdam-Rijnmond, www.ggd.rotterdam.nl. Via deze website is een landelijke informatiefolder over de eikenprocessierups te downloaden.