D66

maandag 16 mei 2011

D66-voorstel voor verzilvering officiersopleiding krijgt gehoor

Het kabinet geeft gehoor aan het voorstel van D66-Kamerlid Wassila Hachchi om diploma's van de Nederlandse Defensie Academie (NLDA) gelijk te stellen aan diploma's van een universiteit. Eind vorig jaar diende Hachchi een motie in om de meerjarige officiersopleiding van de Nederlandse Defensie Academie te verzilveren. De Tweede Kamer stemde unaniem met het voorstel in. Minister Hans Hillen van Defensie liet afgelopen vrijdag weten dit in gang te zetten.

Erkend diploma

Bij Defensie verdwijnen de komende jaren 12.000 banen onder zowel het burger- als het militaire personeel. Hachchi vindt het daarom belangrijk om de opleidingen van Defensie beter en civiel erkend aan te laten sluiten op de arbeidsmarkt. "Door de bezuinigingen van dit kabinet stromen duizenden mensen vanuit Defensie de arbeidsmarkt op. Afgestudeerde officieren moeten met een erkend diploma op de arbeidsmarkt terecht kunnen," aldus het D66-Kamerlid. De Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) heeft vastgesteld dat het niveau van de opleidingen aan de NLDA ruim voldoende is om als universitair aan te merken.

Onafhankelijk rechtsorgaan

Hachchi verzocht ook de regering om voor de Voorjaarsnota 2011 een onafhankelijk rechtsorgaan binnen de krijgsmacht te realiseren dat verantwoordelijk wordt voor de uitgave van universitaire diploma's aan officieren die afgestudeerd zijn aan de NLDA. Dit is een voorwaarde om academische diploma's te verstrekken.