Politie Hollands Midden

Extra controles op brom- en snorfietsen

Hollands Midden, 16-05-2011 o De politie controleert de komende tijd extra op opgevoerde bromfietsen. Het met hoge snelheid door woonwijken scheuren is niet alleen een grote ergernis voor veel bewoners, maar brengt ook veel gevaren met zich mee.

Veilig en verantwoord rijgedrag van bromfietsers is in de eerste plaats een verantwoordelijkheid van de jonge bestuurders en hun ouders. De politie handhaaft de verkeersregels en doet daarom met name een beroep op de ouders om toezicht te houden en overlast en gevaarlijk rijgedrag te voorkomen. Als een brommer of snorfiets technisch nie in orde is, daninformeert de politie de ouders van minderjarige bestuurders per brief.

Kentekenbewijs Wanneer de politie tijdens een controle constateert dat een bromfiets is opgevoerd, teveel geluid maakt of als er technische mankementen zijn, neemt zij het kentekenbewijs in. De bestuurder heeft dan 4 weken de tijd om het probleem te verhelpen of om de bromfiets in de originele staat terug te brengen en tegen betaling te laten herkeuren bij de RDW.

De politie neemt de bromfiets af wanneer de bestuurder binnen twee jaar drie keer de snelheid met meer dan 20 km per uur heeft overschreden. Ook bij een gemeten snelheid van 75 km/u of meer, op de weg of op de rollentestbank, wordt de bromfiets direct afgenomen. De officier van justitie beoordeelt in zon geval wat er met de bromfiets gaat gebeuren. Dat kan betekenen dat de bromfiets vernietigd wordt, plus een boete van honderden euros.

Tot slot: tijdens de controles wordt ook gelet op het rijden zonder helm, zonder verzekering en het bromfietsrijbewijs (rijbewijs AM.) en het rijden onder invloed van alcohol of drugs.

Veiligheid en verzekering Rond 17% van de verkeersslachtoffers (bron: SWOV) valt onder bestuurders en passagiers van bromfietsen en/of snorfietsen, terwijl de groep brom- en snorfietsen relatief klein is.

Uit onderzoek blijkt dat de meeste ongevallen komen door voorrangsfouten, onvoldoende afstand houden of stuurfouten. Diverse verzekeringsmaatschappijen hebben in de polis opgenomen, dat aanrijdingen met een opgevoerde bromfiets niet vergoed worden. De verzekering keert dan wel uit aan de tegenpartij, maar de kans bestaat dat de verzekering de schade verhaalt op de bestuurder van de opgevoerde bromfiets: ook als deze niet schuldig was aan de aanrijding.