Gemeente Breda

16May
Bouwvergunning Brede School en kindcentrum Viandenlaan blijft in stand De bouwvergunning voor het oprichten van een basisschool met kindcentrum en twee gymzalen aan de Viandenlaan blijft in stand. Dat heeft het college van B&W besloten naar aanleiding van het advies van de Adviescommissie Bezwaarschriften. De commissie heeft geadviseerd de bezwaren tegen de bouw grotendeels ongegrond te verklaren. Wethouder Arbouw: "Nieuwbouw voor de scholen in het Ginneken is noodzakelijk. We hebben het ontwerp optimaal ingepast in de wijk en hebben aspecten als de woonomgeving, parkeervoorzieningen, verkeer, geluid en behoud van waardevolle elementen zorgvuldig meegewogen".

Bouwvergunning
De Gemeente heeft in december 2009 een vrijstelling verleend van het bestemmingsplan voor de bouw van de school en het betrekken van het nabijgelegen oude postkantoor in het complex. Het oude schoolgebouw uit de jaren '50 wordt vanwege de architectonische en cultuurhistorische kwaliteit gehandhaafd. De bouwvergunning is in augustus 2010 verleend.

Bezwaren
Enkele omwonenden hebben daarop bezwaar ingediend tegen het verlenen van de vergunning. De bezwaren gaan ondermeer over de bouwmassa, het kappen van bomen en de verkeersmaatregelen. Bezwaarmakers vrezen ook dat het woongenot wordt aangetast. De Adviescommissie Bezwaarschriften acht de bezwaren ongegrond, behalve op het punt van verkeersveiligheid. Het college benadrukt dat op dit punt voldoende maatregelen worden genomen zoals een nieuwe oversteekvoorziening en een verbreed trottoir bij de hoofdingang. De scholen nemen ook zelf maatregelen in de vorm van verkeerslessen en projecten, verkeersveilige routes naar school en het betrekken van de ouders bij verkeerseducatie. Met deze aanvulling acht de commissie de verkeersveiligheid voldoende verzekerd. De commissie is namelijk van mening dat de verwachte toename van het verkeer niet per definitie leidt tot een onveiliger situatie. Bovendien merkt de commissie op dat niet goed valt in te zien waar het specifieke belang van de bezwaarmakers bij de verkeersveiligheid ligt, omdat zij in een straat wonen waar geen extra verkeer komt door de nieuwbouw.

Toename leerlingen
Wethouder Boelema van Onderwijs: "de bouw van de school is van groot belang voor het onderwijs in het Ginneken. De Laurentiusschool en de Dr. De Visserschool kampen al jaren met een ruimtetekort en de leerlingenaantallen blijven toenemen. Met de integratie van buitenschoolse opvang, kinderopvang en twee gymzalen die ook aan externen verhuurd kunnen worden, krijgt deze school een belangrijke functie in de wijk. De school past binnen onze visie op Brede Scholen en we hopen samen metde schoolbesturen en de kinderopvangorganisatie nu snel kunnen starten met de bouw".

Het Ginneken is een zogenoemde verjongingswijk. Er is veel gebouwd en er zijn veel gezinnen bijgekomen. De prognoses laten de komende jaren nog een groei zien. De nieuwbouw aan de Viandenlaan voorziet in 12 extra lokalen voor de Laurentiusschool en 4 voor de Dr. de Visserschool. Daarnaast komen er 5 groepen voor buitenschoolse opvang en 6 groepen van het kinderdagverblijf. De hoofdvestigingen van de Laurentiusschool aan de Van Gaverenstraat en de Dr. De Visserschool aan de Serrarislaan blijven bestaan. Er worden ook nog twee gymzalen gerealiseerd die door alle leerlingen van beide scholen gebruikt gaan worden.

Breda, 16 mei 2011