Artsen zonder Grenzen

Japan: psychologische zorg rampslachtoffers gaat door

16-05-2011

In Japan gaat Artsen zonder Grenzen haar hulpoperatie volledig richten op psychosociale zorg voor overlevenden van de aardbeving en tsunami van 11 maart. 2 maanden na de ramp is de inzet van artsen niet meer nodig, nu de medische zorg van de overheid in het rampgebied zo goed als hersteld is.

Kwetsbaren

We richten ons vooral op de meest kwetsbaren onder de overlevenden, zoals ouderen, eenoudergezinnen en mensen met een lichamelijke handicap of een chronische ziekte.

Opvangcentrum

Eén van de projecten was de bouw, die op 4 mei werd afgerond, van een tijdelijk opvangcentrum voor 30 mensen in Baba-Nakayama, in de Miyagi-prefectuur. Het nieuwe centrum ontlast het overbevolkte belangrijkste opvangcentrum van de stad, waardoor beheersing van infecties makkelijker wordt en stressklachten verminderen. Het centrum kwam tot stand met de vrijwillige hulp van 25 evacués.

Voorlichting

In het opvangcentrum van Minami Sanriku geeft een team van 6 Japanse psychologen voorlichting over manieren om met stress om te gaan, hoe psychosociale problemen te herkennen zijn en waar verdere hulp te krijgen is. Ouders en begeleiders van oudere evacués kunnen gespecialiseerde informatie krijgen.

Hulpverleners

In een kliniek in Minami Sanriku heeft Artsen zonder Grenzen een café ingericht, waar evacués in een minder formele omgeving met hulpverleners kunnen praten. Dat maakt het makkelijker om kwetsbare mensen te herkennen en door te verwijzen voor verdere therapeutische behandeling. 320 mensen hebben tot nu toe van het café gebruik gemaakt.

Stress

Nu de eerste schok voorbij is, moeten de getroffenen beginnen met vooruit kijken, nieuwe huisvesting zoeken en hun financiële problemen aanpakken. Dat zal de stress verder verhogen. De verwachting van ons team is dan ook dat de behoefte aan psychologische zorg in de komende maanden alleen nog maar zal toenemen.

Consulten

Tot 8 mei heeft Artsen zonder Grenzen, naast de al genoemde hulp, sinds de ramp 2.075 medische consulten geboden, voornamelijk voor hoge bloeddruk en luchtweginfecties. In Baba-Nakayama distribueerde ons team 4.030 dekens, 6.500 liter drinkwater, een generator voor een tijdelijk opvangcentrum en 10.000 kits voor persoonlijke hygiëne onder tsunamislachtoffers. Daarnaast verdeelden we nog 4.000 noodhulppakketten met onder meer kaarsen, batterijen en dekens.

Vervoer

Aan de medische hulpdiensten in Minami Sanriku hebben we twee busjes gedoneerd, voor patiëntenvervoer tussen opvangcentra, getroffen dorpen en steden en medische voorzieningen. We hebben ook een busje voor rolstoelvervoer verzorgd. Op de wat langere termijn zal Artsen zonder Grenzen de lokale autoriteiten ondersteunen bij de constructie van twee tijdelijke klinieken, in Minami Sanriku en Taro.