Inspectie Verkeer en Waterstaat


beveiligingsregels

Nederlandse zeeschepen houden zich goed aan beveiligingsregels

Nieuwsbericht | 16-05-2011

Nederlandse zeeschepen houden zich goed aan de internationale beveiligingsregels ter voorkoming van terroristische acties. De naleving is hoog en toont de afgelopen vijf jaar een stijgende trend. Dat blijkt uit controles die de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) in 2010 heeft gehouden.

IVW controleerde in 2010 188 Nederlandse schepen die verplicht voorzien moeten zijn van een beveiligingsregime (International Ship and Port Facility Security code). Alle gecontroleerde schepen hadden een geldig veiligheidscertificaat en een goedgekeurd alarmsysteem aan boord. Op het gebied van beveiligingsoefeningen en adequate toegangscontrole tegen onbevoegden tot het schip is nog een kleine verbetering mogelijk. Toegangscontrole is een essentieel onderdeel van de beveiliging van het schip. Dit verschilt per scheepsbeveiligingsplan en kan variëren van het registreren van bezoekers in een logboek tot het fouilleren van iedereen die aan boord stapt.

Maatregelen bij tekortkomingen zijn zowel nationaal als internationaal streng. De IVW neemt aan dat het huidige nalevingsniveau het gevolg is van dit strenge beleid. De gevolgen voor de Nederlandse zeevloot bij verminderde aandacht voor beveiliging van zeeschepen zijn groot. Zo zal bijvoorbeeld de inspectiedruk voor Nederlandse schepen hoger worden en kan het economische gevolgen voor de vervoerssector hebben. Mede daarom blijft het strenge handhavingsbeleid in 2011 onderdeel van het Inspectieprogramma Vlaggenstaat 2011.