Gemeente Almere

Wethouder Steunenberg ontvangt Stijlboek voor de Wierden

16-05-2011

"Hierbij verklaar ik dit project voor geopend!", roept wethouder Berdien Steunenberg boven de wind uit. Zij ontving zaterdag het Wierden Stijlboek. Het Stijlboek voor De Wierden is de eerste stap in de uitwerking van de Ruimtelijke Visie voor deze wijk in Almere Haven. Het geeft concrete suggesties en voorbeelden voor de nieuwbouw en verbouw van woningen en de herinrichting van de openbare ruimte in De Wierden. De ideeën gaan uit van de kwaliteiten die de wijk nu al heeft en bouwt daarop voort. Het Stijlboek is opgesteld in opdracht van de gemeente, de Alliantie en Ymere en gemaakt door architectenbureau DUS in nauwe samenspraak met bewoners.

Een stuk of veertig bewoners hebben zich verzameld en kijken het Stijlboek met belangstelling in. "Er staan goede dingen in", zegt een oudere buurtbewoner die al twintig jaar in De Wierden woont. "De wijk is op een aantal vlakken achteruit gegaan, het is goed dat er zoveel aandacht is voor problematiek en dat er ook wat aan gedaan wordt. Ik ben benieuwd wat we de komende jaren allemaal gaan zien."

In De Wierden hebben de woningcorporaties Ymere en de Alliantie zich samen met de gemeente verenigd als partners in de Integrale Wijkaanpak (IWA). Sinds 2007 kijken de drie partijen in nauwe samenspraak met bewoners, hoe de wijk op sociaal en ruimtelijk niveau weer in de lift kan worden gebracht. Een van de onderdelen van de Integrale Wijkaanpak is de Ruimtelijke Visie voor De Wierden. Deze visie beschrijft hoe de wijk de komende 15 jaar wordt vernieuwd d.m.v. aanpak van de openbare ruimte, renovatie van bestaande woningen en nieuwbouw van woningen die nu gemist worden in de wijk.

Uitwerking

Het is de bedoeling dat de ideeën uit het Stijlboek zo snel mogelijk in de praktijk worden gebracht. Daarom deelt wethouder Steunenberg deze zaterdag ook de Wierden Bloem uit. Bewoners kunnen de bloem planten en de wijk op een simpele manier (nog) mooier maken. Bovendien nodigt wethouder Steunenberg alle bewoners van De Wierden uit om mee te doen aan De Wierden Stijlprijs. Dat kan door met een idee te komen, dat aansluit bij de voorbeelden in het Stijlboek. Het idee is zichtbaar voor iedereen, verbetert de uitstraling van de wijk en wordt uitgevoerd door de winnaar(s) zelf - bij voorkeur samen met buurtgenoten. Connexxion-banner naar actiepagina chipkaart voor 1.50 euro