Gerestaureerde Denker volgens Musée Rodin weer authentiek

Persbericht van Stichting Singer Memorial Foundation

Laren - Musée Rodin Parijs erkent gerestaureerde Denker als authentiek. Dat liet het museum afgelopen vrijdag tijdens het symposium 'Restoring The Thinker' in Singer Laren weten. Met dit symposium sloot Singer Laren het lange traject van de restauratie af.

De erkenning van het Musée Rodin betekent veel voor Singer Laren. De aanvankelijke overtuiging dat De Denker totaal verloren was gegaan is hiermee genuanceerd.
Singer Laren is er trots op dat door de zorgvuldige aanpak van de restauratie de uiterlijke waarden van het zwaar beschadigde beeld zijn hersteld.

Kort na de roof in 2007 stelde Singer Laren een commissie van deskundigen in die zich boog over de vraag of De Denker wel gerestaureerd kón worden. De vondst van het originele gipsmodel voor de Larense Denker in Musée Rodin maakte dit mogelijk. Door een tweede begeleidingscommissie met kunsthistorici, restauratoren en metaalexperts, werd, onder leiding van de Universiteit van Amsterdam, een restauratieplan opgesteld. Met behulp van de meest geavanceerde scantechnologie kon de restauratie één op één met het origineel worden uitgevoerd.

Kunsthistorici en experts op het gebied van restauratie en metaal keken tijdens het symposium ook terug op de restauratie en de nieuwe inzichten die het proces heeft opgeleverd. De aanpak van de restauratie kan tot voorbeeld dienen in toekomstige complexe restauraties. Tot deze conclusie kwamen alle aanwezige experts op het symposium. Tonny Beentjes, restaurator van De Denker en programmaleider metaalconservering aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) zal gaan promoveren op dit onderwerp.

De tentoonstelling 'De Denker Denkt Weer' is nog te zien tot en met zondag 22 mei 2011 in Singer Laren.

Links:
http://www.singerlaren.nl

Noot voor redacties


Stichting Singer Memorial Foundation

Noot voor de red actie /

Razende Robot Reporter