aandeelhouders-overeenkomst met YES!Delft

16 mei 2011

Inspirerende samenwerking voor betere valorisatie TNO-onderzoek

TNO Bedrijven tekent aandeelhouders-overeenkomst met YES!Delft

In aanwezigheid van minister Verhagen van EL&I tekende Jan Mengelers, voorzitter van de TNO Raad van Bestuur, op maandag 16 mei tijdens de opening van YES!Delft namens TNO Bedrijven B.V. een aandeelhoudersovereenkomst met YES!Delft.

Ondernemers vanuit TNO krijgen hiermee de kans om schouder aan schouder met jonge ondernemers vanuit de TU Delft zichzelf en hun bedrijf in hoog tempo te ontwikkelen. YES!Delft is een uniek 'platform' waar ondernemers samenkomen, gecoacht worden ervaringen uitwisselen en huisvesting vinden. TNO heeft een ruime historie in `spinning out' van kennis door startende ondernemers. Door deze samenwerking ontstaat een voor medewerkers zeer aantrekkelijke kans om hun carrière voort te zetten in een eigen bedrijf. Tegelijkertijd versnelt het de valorisatie van kennis en levert het een bijdrage aan de economische en maatschappelijke ontwikkeling.

Ter gelegenheid van de ondertekening kondigde Jan Mengelers aan voor de Yes!Delft ondernemers per jaar 10 vouchers van elk 5.000 euro beschikbaar stellen om wetenschappelijke kennis bij TNO in te kopen. "Vandaag is met de opening van de nieuwe YES!Delft vestiging en deze ondertekening een enorme stap in de samenwerking tussen TNO de TU en de Gemeente om versneld de valorisatie van kennis mogelijk te maken. Dat is waar Nederland grote behoefte aan heeft."

Goede en inspirerende incubatoromgeving essentieel

Nederlandse kennisinstellingen zijn erg goed in het ontwikkelen van kennis. Het toepassen en tot waarde brengen - het zogenoemde valoriseren - van die kennis kan nog beter. Een actief spin-off beleid is één van de manieren waarop TNO haar kennis sneller en beter naar de markt brengt om zo impact te bereiken. Een goede en inspirerende incubatoromgeving is essentieel om die doelen te bereiken. De samenwerking met YES!Delft, het ondernemerscentrum van TU Delft en Gemeente Delft dat technisch ondernemerschap uitdraagt en in al zijn fasen ondersteunt, zal een extra stimulans zijn.

Een man en een plan

TNO stelt zich als doel om vanuit wetenschappelijke kennis door innovatie impact te maken op 7 thema's. Die impact komt pas tot stand als de innovatie wordt toegepast door bedrijfsleven en overheid. In veel gevallen lukt dat door een hele directe samenwerking vanuit TNO met dat bedrijfsleven of de overheid. Daar waar dat niet lukt heeft TNO sinds 15 jaar TNO Bedrijven B.V. die risicodragend in de vorm van joint ventures of startende ondernemingen dit valorisatieproces versterkt en versnelt.

Victor Elsendoorn, directeur van TNO Bedrijven B.V.: "Hierin past uitstekend de samenwerking met Yes!Delft! Een inspirerende omgeving waarin jonge ondernemers die wij in dienst hebben voor zichzelf kunnen beginnen, worden uitgedaagd, hun peers hebben en hier hopelijk voorkomen dat ze dezelfde fout maken als hun buurman. Dus leren van elkaar. YES!Delft biedt de ondernemende starters uit de TNO-organisatie de juiste werkomgeving, begeleiding en ook netwerk. We verwachten heel veel van deze samenwerking."
bericht 2011-25

Voor meer informatie over YES!Delft ga naar www.yesdelft.nl MEER INFORMATIE