Gemeente Heemskerk


maandag, 16 mei 2011

Wethouder Wagner verheugd over opening CJG

Op donderdag 12 mei opende wethouder Odd Wagner officieel het inlooppunt van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). Het Centrum voor Jeugd en Gezin is dé plek in Heemskerk waar ouders, verzorgers, kinderen en jongeren voortaan direct bij professionals terecht kunnen met vragen over opvoeden en opgroeien. Vanaf maandag 16 mei kunnen inwoners bij het CJG terecht.
Wethouder Wagner (links) heft het glas op de opening van het CJG

Wethouder Wagner, portefeuillehouder jeugd, is verheugd: "één plek waar de vragen worden beantwoord en ondersteuning wordt gecoördineerd, is goed voor iedereen. Voor kinderen, voor ouders, voor hulpverleners. Win, win alom. Ik zie het CJG als opmaat voor een goede regionale samenwerking. Dat biedt namelijk de mogelijkheid goede hulp efficiënt te organiseren. Daarbij heeft iedereen baat en het is dringend nodig. Anders werken is nu noodzakelijk in verband met de bezuinigingen. Wat mij betreft moet dat tot verbetering leiden. Noodzakelijk daarvoor is dat we de schaalgrootte bereiken die hiervoor nodig is. Ik zal er alles aan doen om dit voor elkaar te krijgen. Het CJG Regio Midden-Kennemerland is een goede stap op deze weg in onze regio."

Het college van Heemskerk belooft duidelijkheid en daadkracht. Dat is met dit CJG gerealiseerd. Het CJG heeft een duidelijke taak en is gevestigd op een centrale en goed bereikbare plek midden in Heemskerk: bij Socius Maatschappelijk Dienstverleners aan het Burgemeester Nielenplein 6 (dagelijks geopend van 9.00 tot 17.00 uur). Kinderen en (alleenstaande) ouders of verzorgers worden daar voortaan direct geholpen, krijgen antwoord of worden op weg geholpen naar ondersteuning waarmee de eigen kracht wordt hervonden. Zodoende toont de gemeente samen met haar partners de daadkracht die hierbij nodig is.

In het CJG Regio Midden-Kennemerland zijn de krachten gebundeld om jongeren en gezinnen optimaal te informeren en ondersteunen en is in de IJmond een regionale samenwerking van de gemeenten Beverwijk, Heemskerk, Uitgeest en Velsen. Met het openen van de inlooppunten is een belangrijke stap gezet, waarmee het CJG zichtbaar, herkenbaar en direct bereikbaar is geworden.
In december 2010 sloten de vier gemeenten en de partners in de jeugdgezondheidszorg, de hulpverlening, de kindercentra, welzijnsorganisaties en het onderwijs een convenant, waarin afspraken zijn gemaakt over samenwerking en afstemming. GGD, GGZ, Socius Maatschappelijk Dienstverleners en de gemeenten vormen de keten voor deze zorg in het Regionaal Centrum voor Jeugd en Gezin IJmond - www.cjgijmond.nl.

---